נהיגה תחת השפעת אלכוהול בשכרות
תמיד היה נדמה לכם שאתם מאלו שנשארים בשליטה ובתפקוד מצוינים גם אחרי אלכוהול? ש"האלכוהול שנוהג במקומכם" זו בסך הכל קלישאה? שאין כל קשר בין אלכוהול ונהיגה? במאמר הזה נספק תשובות שייתכן ויגרמו לכם לחשוב אחרת ואולי גם להבין מדוע נחשבת נהיגה בשכרות לעבירה כה חמורה ובלתי נסלחת בעיני החוק.
על מיתוסים, אלכוהול ונהיגה
נהיגה בשכרות נחשבת לאחד הגורמים המרכזיים ביותר לתאונות הדרכים בעולם המערבי. היא אחראית בין היתר לאחוז גדול מאוד של תאונות קטלניות, בהן אף שלילת רישיון נהיגה בגין אלכוהול ונהיגה לא תשיב את ההרוגים, אך תוכל לכל הפחות לנסות ולמזער את ממדי התופעה.
רוב הנהגים מאמינים שאם זו נסיעה קצרה, באזור שאין בו משטרות לרוב, יהיה אפשר לשתות ודבר לא יקרה. בסקר שערכה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים השיבו 26% מהנשאלים כי לדעתם הם כשרים לנהוג אחרי ששתו משקה אלכוהולי (על פי הרגלי השתייה העולים מן הסקר, כ-1.8 משקאות בממוצע). בנוסף, 16% מהנשאלים העידו כי אינם מבינים או מודעים לכמות האלכוהול המותרת בגופם בזמן נהיגה.
אז כמה באמת מותר לשתות לפני שנוהגים?
הכמות המותרת תלויה במשתנים פיזיים כמו משקל וגובה, השונים מאדם לאדם. על פי הכלל "המקובל" כשמדברים על אלכוהול ונהיגה, ההגבלה היא לכוס יין אחת או שליש ליטר בירה. ההגבלה החוקית על צריכת אלכוהול עומדת על 240 מיקרוגרם אלכוהול באוויר נשוף, או 50 מיליגרם אלכוהול בדם. בפועל, אכיפת עבירת הנהיגה בשכרות תתחיל מכמות של 290 מק"ג בליטר אוויר נשוף, או מ-100 מל"ג במאה מיליליטר בדם.
גם אם אין לכם דרך לחשב את זה ואתם לא בטוחים כיצד אלכוהול משפיע על גופכם ותודעתכם, חשוב שתבינו שהאלכוהול מטפח את הביטחון העצמי ואת קהות החושים. הוא נוטע ביטחון ולכן אנו חשים שנוכל לשלב אלכוהול ונהיגה ללא בעיה, אך גם מגביל מאוד את זמן התגובה או היכולת התקינה להעריך מהירות ומרחק. בנוסף, הוא מצמצם את שדה הראייה.
העונש על נהיגה בשכרות
בישראל, עונש על נהיגה בשכרות עומד על שנתיים פסילת רישיון בפועל. אם מדובר בעבירה שניה תוך שנה, יעמוד העונש על ארבע שנים בפועל. אם זהו נהג חדש, עונשו עשוי להיות כבד מאוד, מאחר והמגבלה שחלה עליו בחוק עומדת על 50 מק"ג בלבד! בנוסף לפסילה מתקיימים רכיבי ענישה נוספים כמו קנס כספי, מאסר מותנה, חתימה על כתב התחייבות וכמובן עשר נקודות רישוי שיתקבלו בכל מקרה.
בנוסף, נהגים שנפסלו מעל לפרק זמן מסוים יצטרכו לעבור בדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כשרק לאחריו ידעו האם הם רשאים לחזור ולנהוג.
עבירה נוספת המשלבת בין אלכוהול ונהיגה היא נהיגה תחת השפעת אלכוהול. מדובר בעבירה "קלה" יותר מאשר עבירת נהיגה בשכרות ועונשה עומד על 3 חודשי פסילה. מסיבה זו, עורך דין נהיגה בשכרות שיוכל לטעון לנסיבות מקלות, לרוב ישאף לסיים את התיק בעסקת טיעון הכוללת המרה מעבירת השכרות לנהיגה תחת השפעה וכך יתקצר עונש הפסילה של הנהג המיוצג אצלו.
האם נהיגה בשכרות תגרור עונש מאסר?
מכיוון שקיימת הפרדה בין נהיגה בשכרות לבין נהיגה תחת השפעת אלכוהול, המדינה עותרת ברוב התיקים מהסוג השני לפסילות הפחותות משנה, פסילה מותנית, קנס כספי ולעתים גם מאסר מותנה. כאשר מדובר בעבירת שכרות, המדינה עותרת לפסילת רישיון של שנתיים, פסילה מותנית, מאסר מותנה וקנס.
כאשר נהג עובר את אותה העבירה בפעם השנייה או השלישית, המדינה כבר תעתור הפעם למאסר בפועל, לצד שנתיים פסילת רישיון ויתר רכיבי הענישה הקיימים.
האם אפשר לסרב לבדיקת אלכוהול?
על פי החוק, נהג נחשב לשיכור אם שתה משקה משכר ונמצא בגופו אלכוהול בריכוז הגבוה מהמותר, שעה שנהג או היה ממונה על הרכב. לפיכך, נהגים רבים מאמינים שאם יסרבו לבדיקה מסיבה כלשהי, הם יוכלו "להתחמק" מעבירה ולמעשה לא ייחשבו בעיני החוק כשיכורים.
סירוב בעבירת אלכוהול ונהיגה הוא אמנם דבר שהחוק לא יכול להגביל (אי אפשר להכריח אתכם שלא לסרב), אך חשוב מאוד להבין שכאשר נהג מסרב לבדיקת נשיפה או דגימת דם, החוק רואה בו כשיכור לכל דבר ועניין. שכן אם לא היה שיכור, לא היה מסרב.
לפיכך, דינו של הנהג הסרבן כדינו של אדם שנהג ושתה – פסילת רישיון של שנתיים, עם אפשרות לענישה כבדה נוספת של מאסר למשך תקופה של שנה או קנס בסך 10,000 ₪.
כאשר שוטר נתקל בנהג סרבן, עליו להסביר לנהג את משמעות הסירוב ולאפשר לו לקבל החלטה נבונה שתטיב עמו. מעבר לכך, זכרו שיש מה לעשות גם אם תואשמו בעבירת אלכוהול ונהיגה כך שהעונשים הצפויים בחוק אינם סוף פסוק. כדי להתמודד עם האישום ולסיים את התיק בעונש מקל, פנו אל עורך דין תעבורה וותיק ומיומן המתמחה בנושא.