ביטול שלילת רישיון נהיגה – האם זה אפשרי?
אין חולק ששלילת רישיון נהיגה בגין ביצוע עבירות תנועה הינה בגדר עונש חמור, ועל כן חשוב להקפיד על שמירת דיני התעבורה ולהימנע מחשיפה לקבלתו. יחד עם זאת, חשוב גם להבין שגם במקרה שבו הוטל עונש כזה, אין בהכרח להרים ידיים, וניתן לפעול לביטול שלילת רישיון נהיגה או לפחות להביא לקיצור תקופת שלילת הרישיון.
בישראל קיימים שלושה גורמים שמוסמכים להטיל עונש של שלילת רישיון נהיגה בגין ביצוע עבירות תנועה: בית המשפט לענייני תעבורה, קצין משטרה ומשרד הרישוי.
כל אחד מהגופים הללו מוסמך לפסול את רישיון הנהיגה בנסיבות שונות, ולגבי כל אחד מהם קיימות דרכים שונות לביטול פסילת הרישיון. לפיכך, כאשר דנים בביטול שלילת רישיון נהיגה, יש לברר תחילה להבין מי הוא הגורם שהורה על כך, ולפעול בהתאם לצורך ביטול שלילת רישיון הנהיגה.
ביטול שלילת רישיון נהיגה על ידי בית המשפט לתעבורה
בית המשפט לתעבורה מוסמך לשלול את רישיון הנהיגה בגין ביצוע עבירות תנועה, למשך תקופה מסויימת או לצמיתות (סעיף 35 לפקודת התעבורה). משך תקופת שלילת רישיון הנהיגה נקבע בהתאם לנסיבות המקרה, לרבות חומרת העבירה, נסיבות ביצוע התעבורה, ועברו התעבורתי של הנהג. במקרים חמורים במיוחד, שלילת הרישיון יכולה להיות אף לצמיתות.
הדרך לביטול שלילת רישיון נהיגה על ידי בית המשפט לתעבורה הינה באמצעות הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי וזאת תוך 45 יום ממועד מתן גזר הדין. בית המשפט המחוזי יכול לקבל את הערעור בדרכים שונות, ובין היתר להורות על ביטול שלילת רישיון הנהיגה, או לפחות לקצר את תקופת השלילה.
ביטול פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה
קצין משטרת ישראל מדרגת מפקח ומעלה מוסמך להורות על פסילה מנהלית של רשיון הנהיגה כאשר מדובר בנהג שעבר עבירה שמופיעה בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה (כגון נהיגה במהירות מופרזת), או עבירה בעבירה שהובילה לתאונת דרכים שכתוצאה ממנה נהרג אדם, או נפגע אדם או נגרם נזק לרכוש (סעיף 47 לפקודת התעבורה). תקופות הפסילה הינן ל-30, 60, ו-90 יום, לפי סוג העבירה.
אולם, אם לא הוגש כנגד הנהג כתב אישום תוך 3 חודשים מיום הפסילה המנהלית, הפסילה המנהלית תבוטל, אלא אם כן היא הוארכה על ידי בית המשפט (סעיף 50(א) לפקודת התעבורה). אם לא ניתן פסק דין תוך 6 חודשים מיום הפסילה המנהלית – הפסילה המנהלית תבוטל, אלא אם כן בית המשפט הורה אחרת (סעיף 50(ב) לפקודת התעבורה). כלומר, ביטול פסילה של קצין משטרה יכול לכאורה להתבצע באופן אוטומטי בכל אחד מהמקרים הללו.
דרך נוספת לביטול פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה הינה באמצעות הגשת בקשה לביטול הפסילה (או לקיצורה) בפני בית המשפט לתעבורה. אם בית המשפט לתעבורה החליט לדחות את הבקשה ולא לבטל את הפסילה המנהלית, ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר ולערר לפי חוק סדר הדין הפלילי.
ביטול פסילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
משרד הרישוי מוסמך לפסול את רישיון הנהיגה כאשר נהג שביצע עבירות תנועה צבר לחובתו לפחות 36 נקודות.
נהג שצבר לפחות 36 נקודות חשוף לפסילת רישיון נהיגה לשלושה חודשים, ואילו נהג שצבר לפחות 72 נקודות, חשוף לפסילת רישיון נהיגה של 9 חודשים.
בנוסף, חידוש רישיון הנהיגה בתום תקופת הפסילה לא יבוצע באופן אוטומטי אלא רק לאחר שהנהג יבצע אמצעי תיקון שהוא נדרש לעשות, כגון קורס נהיגה מונעת, מבחן עיוני ("תיאוריה"), מבחן מעשי ("טסט"), ואף ביצוע בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד). כל עוד הנהג לא ביצע את אמצעי התיקון, הוא חשוף להתליית רישיון הנהיגה שלו.
הדרך להביא לביטול פסילות של משרד הרישוי הינה באמצעות העלאת טענות בהליך שימוע או באמצעות ביטול אחד מדו"חות התנועה שבדינם הנהג צבר את הנקודות. בנוסף ניתן להגיש ערעור על החלטת משרד הרישוי בעניין הניקוד בפני בית המשפט המחוזי, בשבתו כבית המשפט לעניינים המנהליים.
כדי לבטל את פסילת רישיון הנהיגה באמצעות שימוע, על הנהג לבקש לערוך לו שימוע תוך 30 יום ממועד קבלת ההודעה על פסילת הרישיון שלו. כלומר, הליך השימוע איננו נערך באופן אוטומטי עם קבלת ההודעה על פסילת הרישיון. מומלץ להתייצב לשימוע באמצעות עורך דין תעבורה, שבקי ומנוסה בדיני התעבורה ובאופן ההתנהלות מול משרד הרישוי, ובכך להגביר את סיכויי ביטול פסילת רישיון הנהיגה.
במידה שרישיון הנהיגה שלך נשלל, ולרבות כאשר מדובר בשלילת רישיון לנהג חדש, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה בקי ומיומן על מנת לפעול למען ביטול שלילת רישיון הנהיגה או לפחות לקיצור תקופת שלילת הרישיון.
לפרטים נוספים על ביטול שלילת רישיון נהיגה התקשרו עכשיו.