בקשה לביטול פסק דין

האם ניתן להגיש בקשה לביטול פסק דין שכבר הוטל? בשאלה הזו מתלבטים נהגים רבים המגלים להפתעתם כי נשפטו שלא בפניהם, או כאשר הם סוברים שתוצאות המשפט אינן מוצדקות. במאמר הבא תמצאו התייחסות לכל המקרים שאפשר להגיש בגינם בקשת ביטול פסק דין וכיצד עושים זאת.

בקשה לביטול בשל שפיטה בהעדר

אלה קיבלה דו"ח ברירת משפט עקב אי ציות לרמזור עצור. לטענתה, היא אכן ביצעה ציות מלא לחוקי התמרור באותו המקרה ולכן בחרה להגיש בקשה להישפט. אדם שבוחר לנצל את ברירת המשפט שבידו צפוי לקבל תוך מספר חודשים לכל היותר הזמנה לדין, אך אלה שהוסיפה להמתין ואף הקפידה לקבל דואר כסדרו, נדהמה לגלות כי היא הורשעה בבית המשפט שלא בפניה ונגזרו עליה קנס בסך 800 שקלים ופסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים.

אלה מיהרה להגיש בקשה לביטול פסק דין, שלוותה בתצהיר לפיו מעולם לא קיבלה לידיה את הזימון לבית המשפט. בבדיקת הדואר, התברר כי הזימון שנשלח אליה חזר בציון "לא נדרש" וכי הדוור לא ציין האם לא היה איש בבית בעת המסירה או שהשאיר הודעה כלשהי. בנוסף, צוין גם כי אלה פנתה מבעוד מועד לייצוג של עורך דין תעבורה ובבקשה להישפט שנוסחה מטעמו, אף צוין כי יש לשלוח את הזימון לכתובתו של עורך הדין.

מאחר ואלה לא קיבלה את יומה בבית המשפט ונגרם לה עיוות דין, בית המשפט קבע שיש לקבל את הבקשה ולדון בנושא מחדש.

בקשה לביטול פסק דין – נהג אחר ביצע את העבירה

במקרה אחר לדוגמה, הוגשה בקשה לביטול פסק דין תעבורה מצד נהג שהורשע בהיעדרו בעבירת מהירות מופרזת ונגזרו עליו פסילת רישיון של חודשיים, קנס בסך 1,000 ₪ ופסילה מותנית של 3 חודשים למשך 3 שנים.

גם הפעם ביקש הנהג לפעול מול עורך דין תעבורה והגיש באמצעותו בקשה לביטול פסק דין המלווה בתצהיר, לפיו לא רק שלא ידע על הזימון לבית המשפט אלא שגם אביו הוא זה שנהג בעת ביצוע העבירה. צורף גם תצהיר מטעם האב שהודה כי הוא הנהג שביצע את העבירה. השופט החליט לבטל את פסק הדין למרות שבמקרה זה כן הוכחה "חזקת מסירה" (כלומר שהיה תיעוד לכך שהזימון נמסר ליעדו, אך הסיבה האמיתית לביטול פסק הדין היא עקב העובדה כי אדם אחר נהג ברכב).

מה קובע החוק לגבי בקשה לביטול פסק דין?

שפיטה בהיעדרו של נהג היא עניין יחסית מוכר, שבו בית המשפט איננו מודע לסיבת ההיעדרות ולא קיבל עליה כל הודעה (כל אדם נתון רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לדחות את תאריך משפטו ולהמתין לקבלת זימון חדש) וכן אין מייצג או הודעה על ייצוג משפטי מטעמו של הנאשם. מאחר ובית המשפט איננו סובלני (בלשון המעטה) למבזבזים את זמנו השיפוטי היקר, גישתו היא להטיל עונש חמור ומשמעותי יותר מאשר זה שהוטל בגין העבירה המיוחסת לנהג.

עד כאן הנוהג המקובל וכעת למה שמעוגן בחוק: סעיף 130 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי מותר לשפוט נהג בהיעדרו, כל עוד נמסרה לו הזמנה למועד הדיון בעניינו. במקרים שבהם אדם נמצא בהליך תעבורתי ממושך הכולל כמה וכמה דיונים (למשל במקרים כמו תאונת דרכים או הפקרה) בית המשפט מזהיר שיוכל לדון בהיעדרו של הנאשם במידה ולא יתייצב בעצמו או באמצעות סנגורו. אם יש סנגור, הוא יקבל את אותה האזהרה כמובן.

סעיף זה גם קובע שכאשר סיבת אי ההגעה מוצדקת וכי השפיטה בהיעדר גורמת עוול לנהג שלא קיבל את יומו בבית המשפט, קיימת עילה להגשת בקשה לביטול פסק דין וכן הגשת ערעור במידה והוחלט שלא לבטל בפועל את פסק הדין.

דוגמאות חריגות לביטול פסק דין

מקרים אחרים המצדיקים בקשה לביטול פסק דין בהתאם לסעיף 130 עשויים להיות למשל כאשר אדם שממתין למשפטו בעבירת התנועה מנוע מהגעה עקב מעצר או חקירה משטרתית בנושא אחר. במקרים אלו, חשוב מאוד לפנות לעורך דין המספק שירותי ייצוג עצורים ולנחקרים, שכחלק מפעולותיו יגיש גם דחייה בהולה למשפטו של הלקוח. אם כבר בוצעה שפיטה בהיעדרו, יהיה כמובן ניתן להציג ראיות המצדיקות את ביטול פסק הדין.

דוגמה אחרת היא של אדם שחש ברע טרם משפטו וזקוק לטיפול דחוף כך שנבצר ממנו להופיע או להודיע בטווח זמנים סביר לבית המשפט.

  • האם ניתן לבטל פסק דין בערעור?

זה אפשרי בנסיבות המשפטיות המתאימות, אך חשוב להפריד בין ערעור על משפט תעבורה עקב גזר דין שניתן לאדם המעוניין להמשיך ולהילחם על חפותו ובין הגשת בקשה לביטול פסק דין שניתן בהיעדרו של הנהג.

  • האם אפשר לבטל פסק דין בעסקת טיעון?

עסקת טיעון במשפט תעבורה היא זו שתקבע בדרך כלל את העונש שיינתן לאותו הנהג, כך שהוא מודע לגזר דינו ויודע מה מצפה לו. בנוסף, הליכים שהסתיימו בהסדרי טיעון אינם ניתנים לפתיחה.

  • נשפטתי בהעדרי. האם כדאי לפנות לעורך דין?

בהחלט. עורך דין תעבורה טוב יידע לפרט ולנמק את הסיבות לאי הופעתך ולהעריך כראוי את סיכויה של בקשה לביטול פסק דין להתקבל. עורך הדין ניר שלום מספק ייעוץ משפטי לפני חקירה ושימוע וכן ייעוץ וייצוג בהליכים משפטיים לנהגים במשפטי תעבורה, כך שתוכלו להיעזר בו הן להגשת הבקשה והן לדיון החדש שייקבע לאחר ביטול פסק הדין.

בקשה לביטול פסק דין
ניווטט מהיר בעמוד
טופס צור קשר
מאמרים קשורים
דילוג לתוכן