האם מותר לנהוג עם אוזניות?

רבים מהנהגים בישראל מבלים שעות רבות בדרכים. במהלכן הם נדרשים לנהל לעתים גם שיחות טלפוניות, מעוניינים להאזין למוזיקה או להימנע מרעשים חיצוניים שמסיחים את דעתם מהנהיגה, דבר שמעלה לא פעם את השאלה – האם מותר לנהוג עם אוזניות בכלל?

נתחיל מהסוף: חל איסור לנהוג עם אוזניות המשמיעות צלילים וזאת על פי תקנה 169, המכוונת הן לנהגים והן ליתר עוברי הדרך כמו הולכי רגל ורוכבי אופניים. בית המשפט העליון מתייחס לאיסור זה בפסיקה כנהיגה עם אוזניות ברבים, משמע שנהיגה עם אוזניה אחת מתאפשרת בכל זאת.

רציונל איסור האוזניות

האיסור לנהוג עם אוזניות נובע מהרצון להימנע מהסחות דעת באוזני הנהגים והמתרחש סביבם, בפרט ככל שישנו צורך להגיב ולהאזין גם לרחשי הסביבה בעת הנהיגה. תקנה 169 נוגעת מאותן הסיבות גם באיסור דומה בקרב רוכבי אופניים והולכי רגל, שאמורים גם הם להאזין לסביבה ולהימנע מהסחות דעת במהלך השימוש בדרך.

איסור זה מתייחס כמובן לאוזניות רגילות, למעט כאלו שמחוברות למכשיר שמיעה או מכשיר רפואי וכן להצמדת שתי האוזניות לשתי האוזניים. לפיכך, שימוש באוזניה אחת הינו מותר שכן הוא לא מנתק באופן מוחלט את המשתמשים בדרך מהמתרחש בכביש.

כאן חשוב גם להדגיש, ששימוש באוזניה אחת איננו מותר על פי חוק כלשהו, אך אין חוק שאוסר אותו בפועל או באופן מפורש.

דיבור בטלפון בנהיגה באמצעות אוזניות

האם דיבור בטלפון בזמן נהיגה דרך אוזניה אחת הינו מותר? עקרונית כן, אך כאן כדאי להתחיל מהחוקים הבסיסיים שנוגעים לשימוש בטלפון במהלך הנהיגה:

על פי תקנה 28א' לתקנות התעבורה, יש לאחוז את ההגה או הכידון בשתי הידיים ככל שהרכב נמצא בתנועה. ניתן להסיר יד אחת כאשר נדרשת פעולה בכלי הרכב (למשל סידור המראה הקדמית) או לקיום כללי התנועה (הפעלת איתות לדוגמה).

תקנה זו כוללת בתוכה גם איסור מפורש לאחוז בטלפון קבוע או נייד, להימנע משליחה וקריאת מסרונים ושימוש בהם רק על ידי דיבורית. לפיכך דוח על טלפון בנהיגה נובע מאי עמידה בכל תנאי התקנה: הנייד נמצא בידו של הנהג כך שהוא איננו מחזיק בהגה בשתי ידיים וזאת תוך שהרכב נמצא בתנועה.

יחד עם זאת, דיבור בטלפון בזמן נהיגה מותר בדיבורית כאמור, או באמצעות אוזניית בלוטוס – ככל שזו נמצאת רק על אוזן אחת ולא על שתיהן. חשוב לציין שאם הבלוטוס עונה אוטומטית לא קיימת בעיה, אך אם הנהג נדרש לענות פיזית לטובת שיחה עם אוזניה – הדבר נחשב לשימוש בנייד בזמן נהיגה והעונש על עבירה זו הוא קנס ברירת משפט בסך 1,000 ₪ ו-4 נקודות רישוי.

האם מותר לנהוג עם אוזניות באין רואה?

רבים מניחים שבכבישים צדדיים או בשעות הערב כאשר הראייה איננה כה ברורה, איש לא יבחין באוזניות שאיתן נוהגים. אלא שכיום ישנו מכשור חדשני לאכיפת עבירות מהסוג הזה, שמתעד את הנהגים בעת שימוש בנייד או באוזניות במהלך הנהיגה ומעביר את הדיווח ישירות לאגף התנועה במשטרת ישראל.

כך מקבלים נהגים רבים דוחות לביתם בגין שימוש בטלפון הנייד או שימוש אסור באוזניות, דבר שמהווה גם הוא עבירה לכל דבר ועניין.

אם עצר אתכם שוטר על שימוש באוזניות בנהיגה:

מאחר וכבר ענינו לשאלה האם מותר לנהוג עם אוזניות בשלילה, צריך להיות ערוכים ומודעים לכך מבעוד מועד. אם נעצרתם בגין עבירה זו, מומלץ לפעול בדומה לדרכי הפעולה הקיימות לעבירות שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה: להימנע מוויכוחים ומעימותים מיותרים עם השוטר, לשאול לעניין פרטי העבירה, כלומר לבקש ממנו לתאר מה ראו עיניו ולהימנע מתגובה שמשתמעת ממנה הודאה בעבירה.

אם ניתן לכם דוח על טלפון או אוזניות בנהיגה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה שיבדוק את נסיבות המקרה ויחליט יחד איתכם כיצד לפעול. אם מדובר בעבירה בודדת, ייתכן שיהיה ניתן להמיר את הדוח באזהרה. אם תוספת הנקודות תסכן אתכם או שהאכיפה לא הייתה מוצדקת, אפשר להגיש ערעור על דוח משטרה בנושא וזאת על ידי הגשת בקשה להישפט. במקרים אחרים, ייתכן שיומלץ להודות בעבירה ולשלם.

בשורה התחתונה:

לשאלה האם מותר לנהוג עם אוזניות בשתי האוזניים, נשיב בשלילה. נהיגה עם אוזניות בכבישי ישראל היא עבירה שעלולה להטיל קנס כספי, נקודות ואפילו זימון לדין. אך אין איסור בחוק על נהיגה באמצעות אוזניה אחת ולפיכך מותר לנהוג איתה, אך החיבור שלה לטלפון הנייד איננו חד משמעי מבחינה חוקית. החוק מתייחס לאוזניות המשמיעות צלילים וקולות ללא הגדרה של מטרת וסוג המכשיר, כך שהפרשנות למהות העבירה היא בידי גורמי האכיפה בכל מקרה.

אם נעצרתם ונתפסתם בגין נהיגה עם אוזניה אחת, פנו לעורך דין ניר שלום ללא דיחוי. עורך הדין נמנה עם עלית מומחי התעבורה ויבחן לעומק את פרטי המקרה תוך שימוש בחוק ובפסיקה הקיימת, כדי להתמודד כראוי עם הפרשנות המשפטית המשתנה.

האם מותר לנהוג עם אוזניות 1

שאלות תשובות בנושא האם מותר לנהוג עם אוזניות

  • האם מותר לנהוג עם אוזניית בלוטוס?

כן, בתנאי שמדובר באוזן אחת בלבד וככל שהפעלת האוזנייה אינה מצריכה מגע או אחיזה בטלפון הנייד.

  • האם רוכבי אופניים רשאים להשתמש באוזניות?

תקנות התעבורה אוסרות על שימוש באוזניות המשמיעות צלילים בשתי האוזניים במהלך תנועת הרכב, כאשר איסור זה מחייב גם את רוכבי האופניים, שאמורים להימנע מהסחות ולהאזין לסביבה. להתייעצות נוספת בנושא של "האם מותר לנהוג עם אוזניות" פנו לעורך הדין ניר שלום.

האם מותר לנהוג עם אוזניות
ניווטט מהיר בעמוד
טופס צור קשר
מאמרים קשורים
דילוג לתוכן