כמה אלכוהול מותר בנהיגה?
שליש בירה, כוס יין לבן, שני צ'ייסרים, משקה ואז המון מים… אחת ולתמיד – כמה אלכוהול מותר בנהיגה? כאן תקבלו את התשובה לשאלת מיליון הדולר בנושא אלכוהול ונהיגה ותדעו כיצד לפעול באופן מושכל יותר ובעיקר בטוח.
מהו רף האלכוהול הקבוע בחוק?
פקודת התעבורה, שר הבריאות ושר התחבורה הם שלושת הגורמים המרכזיים הקובעים בישראל את ריכוז האלכוהול המקסימלי.
על פי החוק, אדם ייחשב כשיכור אם בגופו נמצאו 240 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף, או 50 מיליגרם במאה מיליליטר דם. ועם זאת, אכיפת עבירות אלכוהול ונהיגה מתחילה בפועל מ-290 מיקרוגרם, או 100 מיליגרם לנהג בוגר וותיק.
נהגים צעירים וחדשים ונהגים מקצועיים ייאכפו כבר מ-50 מיקרוגרם באוויר נשוף או 10 מיליגרם בדם בלבד ולכן לא מתקיימת כאן שאלה של כמה אלכוהול מותר בנהיגה, אלא הימנעות מוחלטת מכל לגימה ולו הקטנה ביותר של אלכוהול.
אם שתיתי מעט, יתחשבו בי?
חשוב לסייג ולומר שהחוק איננו מבדיל בין סוגי אלכוהול, כך שמבחינה תיאורטית שני נהגים שונים יכולים לשתות באותה הכמות ומאותו סוג האלכוהול ועדיין להימצא ברמות מדידה שונות בבדיקה. בנוסף, החוק איננו מבדיל בין נהגים שנמדדו עם כמות גבוהה וקטנה, כך ששניהם יתמודדו עם אותם הליכי אישום, עם אותה פסילה של קצין משטרה ל-30 ימים וצפויים לאותו עונש על נהיגה בשכרות וללא הבדל.
ענישה בעבירות נהיגה בשכרות
העונש על נהיגה בשכרות עומד על שלילת רישיון בפועל למשך שנתיים. אם מדובר בעבירה שניה שבוצעה בטווח של שנה מהקודמת, תעמוד תקופת הפסילה על ארבע שנים. ועם זאת, עורך דין תעבורה יוכל לספק נסיבות מיוחדות שבכוחן להקל על העונש ולקצר את תקופת הפסילה, מה שהופך את הצורך בו ובשירותיו לאלמנט בלתי נפרד מכל התמודדות הכרוכה באלכוהול ונהיגה.
הפחתה בעונש לאור ליקויים וכמות נמוכה
כדי למדוד את כמות האלכוהול בגוף הנהגים, משתמשת המשטרה במכשיר הינשוף. מכשיר זה מספק תוצאה מספרית באמצעות שני חיישנים מתקדמים ובאופן בלתי פולשני. אלא שהמכשיר ובעיקר אופן התפעול שלו לא חפים מליקויים (כיול, מספר המכשיר, ביצוע בדיקה חצי שנתית, הפעלה בהתאם להוראות היצרן ועוד).
על עורך הדין מוטלת המלאכה לאתר את אותם הליקויים, לעמוד על כשלים ראייתיים ונסיבתיים ככל שהם מצויים בתיק התביעה ולהשתמש בהם במטרה להגיע לעסקת טיעון. במקרים חמורים וחריגים הכוללים כמות רבה של ליקויים לצד כמות אלכוהול נמוכה, יתכן והתביעה אפילו תחזור בה מאשמה. במקרה אחר, יהיה ניתן להסב את האישומים מעבירת נהיגה בשכרות לעבירת נהיגה תחת השפעה, שעונשה המינימלי הוא שלושה חודשי פסילה בלבד.
חשוב לציין שבהמשך לשאלה כמה אלכוהול מותר בנהיגה, עורך הדין לא יוכל להתבסס על כמות המשקאות שלגם הנהג ושהביאה לכדי אישום כלפיו. זאת משום שישנם משתנים רבים שמשפיעים על הימצאות האלכוהול בגוף כפי שמיד תקראו.
כמה אלכוהול מותר בנהיגה לפי סוג משקה?
על פי הכלל החברתי שהתפתח בהקשר של אלכוהול ונהיגה, רוב הציבור מאמין שכמות האלכוהול המותרת עומדת על שליש בירה. אלא שלשאלה כמה אלכוהול מותר בנהיגה אין אמת אחת ומוחלטת, משום שכמות האלכוהול הנמצאת בדם מושפעת ממשתנים רבים כמו משקל, מגדר ואפילו קצב חילוף החומרים האישי.
באופן כללי, עומד קצב סילוק החומרים בגוף בוגר על 0.015-0.03% בשעה. אנשים בעלי משקל נמוך יוכלו לשתות מנת משקה אחת עד כשעה לפני נסיעתם ואילו אנשים במשקל גבוה יוכלו לשתות משקה-שניים כשלוש עד חמש שעות לפני נסיעתם. ומהי אותה מנת משקה? האפשרויות לפניכם:
15 מ"ל אלכוהול
30 מ"ל וודקה או ליקר המכילים 50% אלכוהול
37.5 מ"ל וויסקי המכיל 40% אלכוהול
75 מ"ל יין מתוק המכיל 20% אלכוהול
125 מ"ל יין יבש המכיל 12% אלכוהול
375 מ"ל בירה המכילה 4% אלכוהול
נזכיר גם כאן כי נהגים חדשים בעלי וותק של למטה משנתיים או נהגים צעירים שגילם עד 24 או נהגים ברכבי משא (מעל 3.5 טון) או ברכב ציבורי מחויבים לשתיית 0% אלכוהול ולכן השאלה כמה אלכוהול מותר בנהיגה איננה רלוונטית עבורם כלל.
הימנעו מהסתבכות מיותרת
גם אם לא הרגשתם שתויים ולכן נראה לכם שתהיו מסוגלים לנהוג, אין באמת כלי כלשהו שיורה לכם בזמן אמת כמה אלכוהול מותר בנהיגה בהתאם לגופכם והמשתנים האישיים שבו. מוטב כי תימנעו מלשלב בין אלכוהול ונהיגה באופן מוחלט. ובכל זאת…
אם שתיתם אלכוהול במהלך הנהיגה או בזמן שהייתם ממונים על הנהיגה ברכב,
אם נמצאו בבדיקה שאריות אלכוהול בגופכם,
אם התגלה כי ריכוז האלכוהול בגופכם היה מעל למותר בחוק,
נתבקשתם לבדיקה אך הבעתם סירוב לבדיקת שכרות,
היפגשו בהקדם עם עורך דין תעבורה ובדקו מהן האפשרויות הקיימות לכם. עורך הדין יוכל לשמוע על השתלשלות העניינים, לזמן אליו את חומרי החקירה המשטרתיים ולהתוות אסטרטגיה שתניב לכם זמן פסילה מופחת וענישה מינימלית ככל האפשר.