מאסר על גרימת מוות ברשלנות – משפט פלילי
טעות אנוש, חוסר תשומת לב רגעית והתנהגויות דומות המתרחשות בזמן נהיגה, עלולות להסתיים בתאונת דרכים קטלנית ובמותו של אדם אחר. במצב זה חשוף הנהג לכתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות, עבירה אשר מחייבת על פי החוק הטלת עונש מאסר בפועל של 6 חודשים לפחות. במאמר זה נסביר מהי גרימת מוות ברשלנות, האם ניתן למנוע את מאסרו של נהג המואשם בעבירה זו ומתי יוגש נגד נהג כתב אישום בגין הריגה?
אודות העבירה של מאסר על גרימת מוות ברשלנות
גרימת מוות ברשלנות הוא מצב שבו נהג גרם למותו של אדם אחר בשל טעות אנוש או חוסר תשומת לב רגעית. כמו כן, הנהג לא היה מודע לטיב המעשה, לנסיבות ולתוצאת האפשרית, קרי מותו של אחר. החוק בישראל קובע כי דינה של עבירה זו הוא עונש מאסר בפועל אשר לא יפחת מ6 חודשים. העונש המקסימאלי בגין גרימת מוות ברשלנות הוא 3 שנות מאסר. חלק לא מבוטל מן התאונות הקטלניות בכביש הן תוצאה של נהיגה בשכרות.
האם התנהגות זו תיחשב לרשלנות? על פי רוב התשובה היא בשלילה, משהתנהגות זו אינה נתפסת כטעות סבירה שנעשה בחוסר מודעות, אלא כהחלטה מודעת ופזיזה של הנהג לעלות על ההגה תחת השפעת אלכוהול. משכך, נהיגה בשכרות שהובילה למותו של אדם, תוביל בדרך כלל לכתב אישום בגין הריגה, עבירה אשר העונש בגינה הוא עד 20 שנות מאסר. בעת פניית הנהג לייצוג של עורך דין תעבורה, יפעל עורך הדין להפרכת הטענה של נהיגה בשכרות והמרת האישום לגרימת מוות ברשלנות.
עורך דין תעבורה – מניעת מאסר
כאמור מעלה, על פי החוק, הרשעה בעבירה היא עונש של מאסר על גרימת מוות ברשלנות, לתקופה שלא תפחת מ6 חודשים. הרציונל שעמד בעיני המחוקק בקביעת ענישה של מאסר בפועל חובה, היה הרתעת הציבור ושאיפה לערנות מתמדת בכביש על מנת לשמור על הבטיחות בכבישים. אולם, לצד ההיגיון הזה ישנה גם המציאות, המבינה כי יש להבחין בין המקרים השונים של גרימת מוות ברשלנות.
פירוש הדבר הוא כי למרות קיומו של עונש מאסר חובה, עורך דין לדיני תעבורה מקצועי ומנוסה מצליח בחלק ניכר מן המקרים למנוע את מאסרו של הנהג. מדובר לרוב בתיקים המוגדרים כתיקים קלים שבהם הנהג לא ביצע עבירת תעבורה חמורה אלא פעל בחוסר תשומת לב או מיקוד רגעיים. לצדם גם מקרים שבהם הנהג הוא ללא עבר תעבורתי קודם. במצבים אלו, יציג עורך דין לתעבורה את הנסיבות המקלות בפני רשות התביעה ו/או בית המשפט ויפעל לכך כי על הנהג יוטלו עבודות שירות בלבד, אליהן יכול להתווסף עונש של מאסר על תנאי, אך חשוב מכל, הנהג לא יידרש למאסר בפועל.
מתי מדובר בהריגה?
עד כה עסקנו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות ובאפשרות של עורך דין תעבורה להביא למניעת מאסר בפועל של הנהג המורשע בעבירה זו. באלו מקרים רשות התביעה תבקש להעמיד לדין את הנהג על עבירה של הריגה? הדוגמאות השכיחות הן מהירות מופרזת, נהיגה בשכרות וחציית רמזור אדום. התנהגויות אלו מהוות עבירות תנועה חמורות ולכן החוק רואה בנהג המבצע אותן כמי שפעל במודעות מלאה למעשיו, קיבל החלטה פזיזה והיה אדיש לתוצאה האפשרית של המעשה, קרי, גרימת מותו של אדם אחר בתאונה.
הענישה בגין עבירה של הריגה היא עד 20 שנות מאסר ובשונה מעבירה של גרימת מוות ברשלנות, כאן בדרך כלל, הרשעה תוביל לעונש מאסר בפועל. יחד עם זאת, ייצוג משפטי הולם של עורך דין תעבורה יביא לעונש מאסר מופחת משמעותית מן העונש המקסימאלי שמתיר החוק, הכל על פי נסיבות המקרה.
נקלעת לבעייה תעבורתית? צריך עורך דין לגבי מאסר על גרימת מוות ברשלנות? צריך עורך דין תעבורה לצידך בכל בעיית נהיגה בפסילה? השאר פרטים או התקשר עוד עכשיו לעורך דין תעבורה ניר שלום לקבלת ייעוץ משפטי אל תתמהמה!
טלפון: 077-9976882
מייל: Nirshalomlaw@gmail.com