מכמונת מהירות

מכמונת מהירות היא מכשיר לאכיפת מהירות הנסיעה המותרת של כלי הרכב בכבישי ישראל. מרבית הנהגים מכירים את הסוגים המרכזיים של אותן מכמונות, הטומנות בחובן עונש כספי או שלילת רישיון נהיגה בהתאם למהירות וחריגתה מהמותר בחוק. מהו העונש על מהירות מופרזת, מהם סוגי המכמונות ומה אפשר לעשות בנדון?

כל נהג מודע לכך שמשטרת ישראל משתמשת במכמונות מהירות מסוגים שונים במטרה למדוד את מהירות הנסיעה ולהבין במדויק האם היא עומדת או חורגת מהמהירות המותרת. תוצאותיה של מכמונת מהירות לנהג שנסע מעל המותר עשויות להביא להטלת קנס כספי ונקודות רישוי כאשר מהירויות גבוהות במיוחד עשויות להביא לפסילת רישיון הנהיגה בפועל.

מהו העונש בגין מהירות מופרזת?

עונש על מהירות מופרזת ניתן בהתאם לחריגה ממהירות הנסיעה המותרת בכל קטע כביש: מעל 50 קמ"ש בכבישים עירוניים, מעל 80 קמ"ש בכבישים בין עירוניים ומעל 110 קמ"ש בכבישים מהירים. אלו נחלקים לכדי שלוש רמות ענישה שונות להלן:

רף הענישה הנמוך: מהירות עד 20 קמ"ש מעל המותר – קנס כספי בסך 250 ₪.

רף הענישה הבינוני: מהירות של 21-30 קמ"ש מעל המותר – קנס כספי בסך 750 ₪ ו-8 נקודות רישוי.

רף הענישה הגבוה: מהירות של 31-40 קמ"ש מעל המותר – קנס כספי בסך 1,500 ₪ ו-10 נקודות רישוי.

דוחות אלו ניתנים כברירת משפט, כך שיהיה אפשר להביא להחלטה משפטית שונה בנוגע לעבירה שבוצעה, כל עוד יתקיימו ראיות שמפריכות או מטילות ספק בפעולת מכמונת מהירות שהופעלה כלפי הנהג באותו הרגע.

כאשר נהג נתפס נוהג במהירות של 41 קמ"ש ומעלה מהמותר בחוק לאותו הכביש, יוגש כנגדו כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה, מה שמאפשר להטיל עליו פסילה של קצין משטרה (פסילה מנהלית) למשך 30 ימים כאקט אכיפה ראשוני ובהמשך גזר דין הקובע פסילת רישיון בפועל נוספת, פסילה על תנאי לתקופה של שנה עד שלוש שנים וקנס כספי.

סוגים של מכמונת מהירות

כדי להתגונן מפני אכיפת מהירות מופרזת ולהימנע מביצוע עבירה, חשוב להכיר את סוגי מכמונות המהירות שנמצאות בשימוש המשטרה ואת דרכי פעולתן:

מכשירים מבוססי מכ"ם (רדאר) – מכמונת מהירות מסוג זה פולטת קרני רדאר בתדר מסוים. חלק מהמכמונות מגיעות עם מצלמה המופעלת בעת זיהוי רכב שנע במהירות מופרזת. המכשיר המוכר ביותר מהסוג הזה הוא מכשיר הדבורה.

מכשירים מבוססי לייזר – מד מהירות לייזר (הממל"ז) הוא מכמונת מהירות שמתבססת על פליטת קרן לייזר למרחק של עד 1,200 מטרים והפעלתו מתרחשת על ידי כיוון אקדח הלייזר לחזית כלי הרכב.

מכשירים מבוססי פס מגנטי – מצלמות המהירות פועלות כך שמתחת לאספלט הכביש מונחים פסים מגנטיים והם אלו שמודדים את מהירות הרכבים החולפים על פניהם. המערכת מחשבת את מהירות הרכבים העוברים מעליהן בנפרד לכל נתיב.

עובדות חשובות על מכמונת מהירות שיסייעו לנהג שנתפס:

  • מכמונת מהירות מסוג דבורה מודדת מהירות באופן שמתעדכן מידי שניה על גבי צג דיגיטלי והשוטר נועל את המהירות ברגע שהוא רואה לנכון. כעת הוא רשאי לעצור את הנהג ולהציג לו את נתוני המדידה מבלי לשמור על קו ראיה רציף עמו.
  • להבדיל ממכשיר הדבורה, מכשיר הממל"ז מחייב קשר עין רציף בין השוטר לבין הרכב הנמדד עד לעצירתו. לצורך המדידה נדרש שהרכב יהיה מבודד יחסית, כאשר לפחות 50 מטרים מפרידים בינו לכל רכב אחר.
  • לאור השוני בהפעלת המכשירים, הדבורה נפוצה יותר בכבישים עם עומס תנועה יחסית מועט, אך שהתשתית שלהם עשויה "למשוך" את הנהג לבצע נהיגה במהירות מופרזת כמו למשל כביש הערבה או כבישי הגליל העליון.

שאלות ותשובות בנושא מכמונת מהירות

  • מהו גובה הקנס על עבירת מהירות?

הקנסות שניתנים בדוחות ניתנים על סך 250, 750 או 1,500 ₪ בהתאם לרף החריגה מהמהירות המותרת לאותו קטע נסיעה. אם מדובר ברכב חברה שרשום על שמה, סכום הקנס בכל אחד מהמקרים הללו הוא פי 4 מאחר וחברה לא תוכל לצבור נקודות רישוי.

  • לא חתמתי על הדו"ח. האם אוכל לבטל אותו?

לא. העדר חתימה איננה עילה לביטול דו"חות תנועה. השוטר יציין כי סירבתם לחתום ובתקופה האחרונה מפאת הקורונה, הם אף נמנעים מהחתמת הנהגים ומציינים בשדה החתימה את המילה "קורונה".

  • מה לבדוק בדו"ח לפני שמשלמים אותו?

יש לבדוק שהמהירות שהשוטר ציין בדו"ח נכונה. קיימים דוחות שמתבטלים לאחר בדיקת עורך דין תעבורה מסיבות שונות, כמו העדר כיול מכמונת מהירות מסוג ממל"ז, הפרעה משבשת כמו פסי רכבת בהפעלת מכשיר הדבורה, רכב אחר שסמוך מידי לתחום המדידה ועוד.

  • האם אפשר להמיר דו"ח מהירות באזהרה?

כן. כל עוד הדו"ח בסך 250 או 750 ₪ והנהג עומד בקריטריונים להמרה באזהרה.

  • קיבלתם דו"ח או זומנתם למשפט?

אל תהמרו על רשיונכם ואל תנהלו משא ומתן עם קצין הפסילה המנהלית או התובע בלי עורך דין תעבורה שיבדוק היטב את ראיות המקרה ויעמוד על חולשותיהן. עורך הדין מטעמכם הוא הגורם היחידי שמגן על זכויותיכם והאינטרסים שלכם כחוק וביכולתו למנוע או להפחית הרשעה ע"י ערעור ראיות התביעה.

עורך הדין ניר שלום הינו עו"ד תעבורה מנוסה ועתיר מוניטין שילווה אתכם מהרגע הראשון, יבדוק את אמינות תוצאות מכמונת המהירות ופעולות השוטר ויוכל להעמיד לרשותכם מספר אפשרויות סיוע וייצוג משפטי בהתאם לסוג הדו"ח וחשיבותו לגורל רישיון הנהיגה שלכם.

מכמונת מהירות
ניווטט מהיר בעמוד
טופס צור קשר
מאמרים קשורים
דילוג לתוכן