מעבר באור אדום פירושו לחצות צומת בזמן שעשויות להימצא בה מכוניות והולכי רגל מכיוונים נגדיים החוצים בירוק. מדובר בעבירה קשה ומסוכנת שבאחוז גדול ביותר מהמקרים תביא לתאונות דרכים משמעותיות וקטלניות. קיבלתם קנס על עבירה שכזו? חשוב שתדעו מהם הסיכונים ומהן כל האפשרויות העומדות בפניכם, על מנת שלא תאבדו את רישיון הנהיגה.
מהם העונשים על מעבר באור אדום?
כאשר לא התרחשה תאונה – אם העבירה כללה מעבר באור אדום (בשוגג או בזדון) אך ללא נפגעים או נסיבות מחמירות (למשל סיכון נהגים אחרים הנמצאים בצומת) הנהג יקבל קנס בגובה 1,500 ₪ ועשר נקודות רישוי. במידה ומדובר בעבירה בה נהג חצה את קו העצירה מעבר ל-5 שניות מרגע מופע האור האדום- יוזמן הוא למשפט ובמעמדו התביעה תעתור לפסילה, פסילה על תנאי, קנס וכמובן ל 10 נקודות רישוי
כאשר העבירה בוצעה בנסיבות מחמירות – אם הנהג עבר באדום תוך שגורם סיכון או הפרעה לאחרים, כאשר בצומת כבר היה רכב מכיוון אחר או אם הורשע בעבירה דומה בשלוש השנים האחרונות, הנהג יקבל זימון לבית משפט נוסף על עשר הנקודות. בנוסף, קצין המשטרה ביחידת התנועה יחליט לגבי פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה, במסגרתה תחול התליית רישיון הנהיגה למשך 30 ימים.
ענישה בבית המשפט – במסגרת הליך פלילי בגין עבירת תנועה זו, בית המשפט עשוי להטיל פסילה בפועל, פסילה מותנית, מאסר בפועל, מאסר מותנה וקנס כספי. החלטת השופט תיקבע בהתאם לנסיבות העבירה וחומרתה, תוך התחשבות בעברו התעבורתי של אותו נהג.
תאונה שנגרמה בשל מעבר באדום
כפי שצוין, כל מעבר באור אדום עשוי לגרום לפגיעה חמורה באחרים על הכביש. כאשר התרחשה תאונה כתוצאה ממעבר באדום, הנהג יואשם בהתאמה גם במישור הפלילי- נהיגה רשלנית/קלות ראש. כאשר מדובר בתאונה קטלנית, הנהג עשוי להיות מואשם בעבירות הקשות ביותר כמו המתה שבצדה עד 20 שנות מאסר בפועל.
האם לשלם את הדו"ח?
אין כל טעם להקל ראש בעבירה שכזו, אך אם היא הסתיימה ללא נפגעים ובדו"ח בלבד, אפשר להודות על שכך הסתיימו הדברים. באשר לתשלום הדו"ח, עליכם לדעת שתשלום מהווה הודאה בביצוע העבירה ומשית עליכם את הניקוד באופן אוטומטי. אם תעדיפו להישפט ובעיקר אם יש ספק כמו למשל בדו"ח מצלמה שתיעדה מעבר באור אדום של רכבכם לכאורה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה שיציג בפניכם את האפשרויות, הסיכונים וגם את דרכי הפעולה לאור הניקוד הקיים לכם במשרד הרישוי.
מה לעשות אם שוטר עצר אותי?
אם שוטר עוצר אתכם בצד ומודיע לכם כי עברתם באדום, אבל אתם מאמינים בחפותכם או סוברים שהשוטר שוגה, מומלץ שתבהירו את עמדתכם ותעשו זאת בצורה קצרה וקורקטית. גם אם נדמה לכם שאתם מנהלים שיחה יחסית נעימה עם השוטר ואולי אפילו מנסים "להסתדר איתו", דעו שאת כל מה שתאמרו עליו לתעד בדו"ח שיימסר לכם, מה שיחבל בסיכויים שלכם אם תבחרו להישפט. מאותה סיבה, אל תנסו לסחוט מהשוטר רחמים, או להתנצל ולהסכים איתו מתוך תקווה שיוותר לכם.
האם מותר להשתמש במצלמת הרכב כראיה?
נהגים רבים נאלצים להתמודד עם קנסות וכתבי אישום שהוטלו עליהם על לא עוול בכפם, או כאשר הנסיבות היו שונות לחלוטין מאלו שמציג השוטר. במקרים אלו, נהגים עם מצלמת דרך ברכב שלהם עשויים לצאת כשידם על העליונה. מבחינה משפטית, צילומים שהופעלו אוטומטית הינם קבילים בבית המשפט ובמקרים רבים מספקים תחליף לעדים ותימוכין, כך שאין צורך בהוכחות נוספות.
בפועל, נוצר למעשה מצב שלא רק שהצילום מהווה ראיה קבילה, אלא הוא גם יוצר חזקה כנגד הנאשם. דהיינו, הצילום מהווה ראיה לגבי מס’ הרכב, מקום הימצאות הרכב, מקום בניגוד לאות עמוד, מהירות וכו'. על התביעה להוכיח כי הצילום הוא העתק אמין של הסרט, ומהרגע שצולם עד שהובא לביה"מ לא נעשה בו שימוש.
ועם זאת, שימוש במצלמה קביל גם כאשר השוטר הוא זה שמצלם אתכם בעת מעבר באור אדום. לפי תקנה 27א' לתקנות התעבורה, צילום ממצלמת שוטר או הפעלת צילום אוטומטית של שוטר מהווים ראיה קבילה גם הם.
מתלבטים כיצד לפעול? התייעצו עם עו"ד תעבורה מומחה!
אם קיבלתם דו"ח או זומנתם למשפט בגין מעבר באור אדום, הדבר עשוי להשפיע על עתיד הרישיון שלכם. פנו לעורך דין תעבורה המתמחה בעבירות אלו ויוכל לספק לכם ייעוץ משפטי רלוונטי וגם ייצוג בפועל במידת הצורך.