מעבר באור אדום נחשב כידוע לעבירת תעבורה חמורה ביותר, בהיותה עבירה מסכנת חיים באופן מובהק. לפיכך, וכחלק מהמאבק של עבירות תעבורה, מותקנות בצמתים שונים ברחבי הארץ מצלמות רמזור אדום, אשר נועדו לתעד את כלי הרכב שמבצעים עבירת נסיעה באור אדום.
חשוב להבהיר כי מצלמת רמזור אדום משמשת גם כמצלמת מהירות, כך שהיא מתעדת לא רק את עבירת הנסיעה באור אדום, אלא גם את המהירות של כלי הרכב, ועל כן באפשרותה לתעד גם עבירות מהירות (ככל שגם הן מבוצעות).
כיצד פועלת מצלמת רמזור אדום
מצלמת הרמזור האדום מופעלת אוטומטית לאחר שמופיע אור אדום ברמזור, ובאופן לפיו היא מצלמת פעמיים את כל אחד מכלי הרכב שחולפים בצומת באותה עת, ועוברים על חיישן שמותקן בתוך הכביש.
שני הצילומים מבוצעים בהפרש של שניה זה מזה. הצילום הראשון מתבצע כאשר כלי הרכב נמצא לפני קו העצירה או עליו, ואילו הצילום השני מתבצע לאחר שהרכב כבר עבר את קו העצירה, וזאת על מנת להוכיח שהוא לא עצר באור אדום אלא המשיך לנסוע ונכנס לתוך הצומת.
כיצד מופק דו"ח לפי מצלמת רמזור אדום
צילומי מצלמת רמזור אדום משודרים באופן אוטומטי למרכז הבקרה של משטרת ישראל בירושלים, שם הם נבדקים על ידי שוטר כדי לבחון האם אכן בוצעה עבירה.
ככל שהשוטר מגיע למסקנה חיובית בעניין זה, יישלח דו"ח על ביצוע העבירה לכתובת של הבעלים הרשום של אותו הרכב, וזאת גם אם בפועל נהג ברכב נהג אחר. על מנת למנוע את רישום הדו"ח על שמו של הבעלים הרשום במקרה כזה, יש לבצע הסבה של הדו"ח ולהעבירו על שמו של הנהג שנהג ברכב בפועל.
בעבר, עבירות מצלמת רמזור אדום התיישנו תוך שנה לאחר ביצוען. כיום, תקופת ההתיישנות קוצרה באופן משמעותי לארבעה חודשים בלבד ממועד ביצוע העבירה. אם הדו"ח נשלח לבעלים של הרכב לאחר יותר מארבעה חודשים ממועד ביצוע העבירה, ניתן לכאורה לבקש את ביטול הדו"ח, וזאת לפי סעיף 225א(א1) לחוק סדר הדין הפלילי.
עקב עומס העבודה הרב שמוטל על המשטרה בשל ריבוי ביצוע עבירות רמזור אדום, המשטרה נוהגת לעתים לשגר לנהג, בתוך תקופת ארבעת החודשים, הודעה מקדימה לפיה הוא נתפס בביצוע עבירה על ידי מצלמת רמזור אדום, ורק לאחר מכן היא שולחת לו גם את הדו"ח בגין ביצוע העבירה.
מהו העונש על עבירת נסיעה ברמזור אדום
נסיעה באור אדום מהווה עבירה בניגוד לתקנה 22(א) לתקנות התעבורה.
בעבר, העונש על ביצוע עבירת נסיעה באור אדום גרר אוטומטית זימון חובה למשפט.
כיום העונש על ביצוע עבירה זו הינו עונש הדרגתי, בהתאם לנסיבות ביצוע העבירה:
- כאשר מדובר בנהיגה ברמזור אור אדום בנסיבות רגילות – העונש יהיה מסוג ברירת קנס/משפט, ובאופן שכולל קנס בסך של 1,500 ₪ ו-10 נקודות חובה.
- כאשר מדובר בנהיגה ברמזור אור אדום בנסיבות מחמירות – העונש כבר יכלול זימון חובה למשפט בצירוף 10 נקודות חובה.
הנסיבות המחמירות יכולות להיות שונות ומגוונות, ולרבות נסיעה באור אדום תוך גרימת הפרעה או סיכון לעובר דרך אחר, או בשעה שבצומת הגיע כלי רכב מכיוון אחר, או כאשר חלילה התרחשה תאונת דרכים עם נפגעים, ועוד.
כאשר מדובר בעבירת רמזור אדום בנסיבות מחמירות, קצין משטרה רשאי גם להורות על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה של הנהג והשבתת הרכב למשך 30 יום, וזאת עוד לפני שהמשפט החל להתנהל בפועל.
במידה שמדובר בנהג שכבר נרשמה לחובתו בעבר הרשעה קודמת בגין נהיגה באור אדום, וזאת במהלך שלוש השנים שלפני מועד ביצוע העבירה הנוכחית, ואף אם העבירה הנוכחית לא בוצעה בנסיבות מחמירות, אזי גם הוא יזומן למשפט.
אם הנהג יורשע בתום המשפט שהתנהל נגדו, הוא חשוף לעונשים שונים בהתאם לחומרת נסיבות העבירה והעבר התעבורתי שלו. עונשים אלו כוללים קנס כספי, שלילת רישיון נהיגה על תנאי, שלילת רישיון נהיגה בפועל, מאסר על תנאי, ואף מאסר בפועל (אם כי במקרים נדירים יחסית).
כיצד ניתן להתגונן מפני אישום בעבירת רמזור אדום
ניתן להתגונן מפני אישום בעבירת רמזור אדום באמצעות טענות שונות, לרות בדבר העמדת הרמזור שבו הותקנה המצלמה באופן שאינו תקין, או אי תקינות אופן הפעלת המצלמה, או אי תקינות הצילום עצמו. שכן, ייחוס העבירה לנהג מתבצע בעיקרו לפי מספר לוחית הרישוי של הרכב כפי שהוא נקלט בצילום. במידה שהצילום מטושטש יחסית, ולא ניתן לראות באופן ברור את מספר לוחית הרישוי, ניתן לטעון שהמצלמה לא צילמה באופן מקצועי וכנדרש, ועל כן לא ניתן להסתמך על הצילום כראיה במשפט.
במידה שנתפסת מבצע עבירה לפי מצלמת רמזור אדום, ובמיוחד בנסיבות בהן מדובר בעבירה שכרוכה בזימון חובה לבית המשפט, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה, בקי ומנוסה, על מנת להתמודד עמה באופן מיטבי.