נעצרתם בכביש על ידי שוטר ונדרשתם לעבור בדיקת סמים? חשוב שתדעו מתי מוסמך שוטר לדרוש מכם לערוך בדיקת סם. האם הוא רשאי לדרוש כל סוג של בדיקה? האם יכול הוא לערוך חיפוש ברכבם? על שאלות חשובות אלו נענה כאן.
סמכות שוטר לעריכת בדיקת סמים
בדיקת סמים יכול שתיערך בגופו של אדם או ברכבו. לעניין זה מבחינים בין מצב שבו קיים חשד סביר כי הנהג מצוי תחת השפעת סמים לבין מצב שלא מתקיים חשד שכזה. במקרה הראשון, רשאי השוטר לערוך חיפוש ברכבו של הנהג ולדרוש ממנו לעבור בדיקת סם מכל סוג: דגימת רוק, דגימת שתן או בדיקת דם. אולם, שימו לב, כאשר לא מתקיים התנאי של חשד סביר, סמכותו של השוטר מצטמצמת והוא יכול לדרוש מן הנהג לתת דגימת רוק בלבד. הוא אינו רשאי לחייבו לבצע אף בדיקת סמים אחרת ואינו רשאי לערוך חיפוש ברכבו.
מהו חשד סביר?
כאמור, רק במקרה של חשד סביר כי הנהג נמצא תחת השפעת סם, רשאי השוטר לערוך חיפוש ברכבו של הנהג ולדרוש ממנו לעבור כל סוג של בדיקת סמים. ללא חשד סביר, סמכותו מוגבלת ויכול הוא לדרוש מן הנהג לתת דגימת רוק בלבד. שאלה חשובה בהקשר זה הנה, מהו אותו חשד סביר המקנה לשוטר את הסמכויות הרחבות יותר? ישנה עמימות רבה בהגדרתו של מונח זה.
חשד סביר ניתן להסיק מריח של סמים ברכב, אמצעים לשימוש בסמים, חומר החשוד כסם, יציאה מ״תחנת״ סמים ועוד. חשד סביר נוסף ניתן לקבל ממידע מודיעיני שמקור משטרתי קיבל. משמעות הדבר היא כי כל מקרה נבחן לגופו ועל כן יש חשיבות רבה לייצוג משפטי של עורך דין תעבורה, אשר יפעל להפרכת קיומו של חשד סביר ויביא אפוא לביטול כתב האישום או זיכוי מן העבירה.
סירוב לביצוע הבדיקה
הנחת המוצא בקרב נהגים רבים היא כי ניתן לסרב לבדיקת סם ובכך להימנע מאישום. אולם זוהי הנחה מוטעית היות שדיני התעבורה קובעים כי נהג המסרב לעבור בדיקת סמים, דינו כמי שנהג תחת השפעת סמים. כלומר, בית המשפט, רשאי להרשיע נהג בעבירה זו אף אם לא נערכה לנהג בדיקת סמים, עצם סירובו מקימה את החזקה כי נהג תחת השפעת סם. על כן, בהעדר סיבה לגיטימית לסירוב לביצוע הבדיקה (כגון מניעה רפואית) לא מומלץ לסרב לבדיקה, אלא לבצעה ולפנות אל עו"ד תעבורה, אשר יעניק לנהג את ההגנה המשפטית הטובה ביותר.
נהיגה תחת השפעת סמים
החוק בישראל רואה כאמור במי שנהג תחת השפעת סמים באותה מידה כמו נהיגה בשכרות. משמעות הדבר היא כי הרשעה בעבירה זו חושפת את הנהג לאותה ענישה שנקבעה בדין בגין נהיגה בשכרות: שלילת רישיון נהיגה לתקופת מינימום של שנתיים ורכיבים נוספים. החזקה של נהיגה תחת השפעת סמים היא מוחלטת וכי נטל הפרעתה עובר לנאשם. הנהג להפריך טענה זאת. עת שמדובר על נהיגה תחת השפעת סמים, אין התביעה צריכה להוכיח כי נהיגתו של החשוד הושפעה מצריכת הסם ודי בכך כי נמצאו שאריות סם בגופו.
לאור הדברים- יש ״חובה״ להיעזר בעורך דין תעבורה מקצועי ומנוסה, לביטולו של כתב האישום, לזיכוי מן העבירה או לכל הפחות לענישה מקלה. כמו כן, במקרים רבים, תוצאות אלו מושגות על ידי הוכחה כי השוטר שביצע את בדיקת הסם חרג מסמכות, למשל, כי דרש מהנהג לתת דגימת דם ללא חשד סביר כנדרש בחוק.
נקלעת לבעייה תעבורתית? נדרשת לבדיקת סמים? השאר פרטים או התקשר עוד עכשיו לעורך דין תעבורה ניר שלום לקבלת ייעוץ משפטי אל תתמהמה!
טלפון: 077-9976882
מייל: Nirshalomlaw@gmail.com