נהיגה בהשפעת אלכוהול (תקנה 26(2) לתקנות התעבורה) מהווה עבירה מקלה ונפרדת מעבירת נהיגה בשכרות, באמצעותה משתמשים רשויות התביעה והסנגורים בתיקי תעבורה להשיג עסקת טיעון מקלה לנהגים שהואשמו בנהיגה בשכרות. זהו סעיף ישן שמצוי בחוק מאז התקופה המנדטורית ומשמש כיום למטרה זו בלבד.
מה בין נהיגה בהשפעת אלכוהול לנהיגה בשכרות?
סעיף 39א' לפקודת התעבורה קובע כי כל נהיגה תחת השפעת אלכוהול דינה שנתיים שלילת רישיון. אם זו עבירת שכרות שניה כאשר העבירה הראשונה בוצעה בשנה הקודמת לה, שלילה זו תעלה לארבע שנים.
לצד הפסילה מתקיימים רכיבי ענישה נוספים כמו מאסר על תנאי, קנס כספי וחתימה על כתב התחייבות. כמו כן, נהגים שרישיונם ייפסל לתקופה של שנה ומעלה יחויבו לגשת לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים וצפויה סכנה נוספת לרישיונם.
לעומת זאת, עבירת נהיגה בהשפעת אלכוהול היא עבירה מקלה שבה רף הענישה עומד על 3 חודשי פסילה בלבד ועשוי לכלול רכיבי ענישה נלווים כמו קנס ומאסר על תנאי. שינוי סעיף האישום לעבירה זו למעשה גורם להטלת עונש על נהיגה בשכרות ברמה נמוכה ביותר, מה שמסביר את העובדה שרבים נתפסים בגין נהיגה בשכרות אך מקבלים בפועל עונש מקל מאוד.
מהי מגבלת האלכוהול המותרת בחוק?
על פי החוק, נהיגה בשכרות מוגדרת כמצב שבו כמות האוויר הנשוף בגופו של הנהג היא מעל 240 מק"ג, או שריכוז האלכוהול שנבדק בדגימת 100 מ"ל דם היה מעל 50 מל"ג. בפועל אכיפת העבירה של נהיגה בשכרות לנהגים וותיקים מתחילה מ-290 מק"ג בבדיקת נשיפה או 100 מ"ל בבדיקת דם.
נהגים צעירים, חדשים ונהגים מקצועיים נאכפים לעבירה זו מכמות מזערית ביותר: 50 מק"ג בבדיקת נשיפה או 10 מ"ל בבדיקת דם, דהיינו שנאסר עליהם מכל וכל להימצא עם כל רמת אלכוהול באשר היא בגופם.
כיצד "הופכים" את האישום לנהיגה בהשפעת אלכוהול?
כעת משהובהר כי עדיף להיות מואשמים בעבירת נהיגה תחת השפעת אלכוהול מאשר נהיגה בשכרות, חשוב להסביר כיצד ומתי הדבר אכן אפשרי.
כפי שצוין, נהיגה בהשפעת אלכוהול הוא סעיף ייחודי שבמסגרתו המערכת המשפטית משתמשת כדי לסיים את תיקי הנהיגה בשכרות בהסדרי טיעון. הסיבות להסדרי הטיעון המרובים ברורות הן לנהגים עצמם והן לגורמים המשפטיים: הם מחייבים הודאה באשמה כך שלא יהיה ניתן לחמוק מהרשעה ורישום פלילי, חוסכים זמן שיפוטי יקר ובמידה רבה גם עומדים על זכויות ציבור הנהגים שכלל אינם מודעים להפרות שונות שייתכן והתרחשו מולם בשטח.
נסביר:
שוטר שעוצר נהג לבדיקה ודורש ממנו לעבור בדיקת אלכוהול, אמור לפעול על פי סדר פעולות מוגדר וקבוע, המורכב ממספר רב של פרטים שהדרך להפר אותם קצרה ביותר: פרטים בנוגע לכיול מכשיר הינשוף עם תחילת המשמרת וביצוע בדיקה חצי שנתית לכל מכשיר, סדר הפעולות ומילוי הדוחות בשטח לרבות רישום הזמנים ותזמונים נוספים, סוג האינטראקציה עם הנהג והדרישות ממנו בעת ביצוע הבדיקה, חילופי הדברים בין הנהג החשוד לבין השוטרים המבצעים את הבדיקה (לעתים השוטר שעורך את הרישום איננו הבודק של הנהג בפועל), מחויבויות מנהלתיות הכרוכות בתפקיד השיטור, הנחיות משפטיות לעבודת האכיפה בשטח ועוד המון.
כל אלה עשויים בסופו של דבר ליצור שורה של ליקויים פוטנציאליים המצויים בתוך התיק המשטרתי ולמעשה לעורר ספק בנוגע לאשמתו המוחלטת של הנהג בעבירת השכרות.
זוהי אחת הסיבות המרכזיות להסתייע בשירותיו המשפטיים של עורך דין תעבורה ממולח ובקיא מאוד בעבירות השכרות וההתנהלות המשטרתית הנדרשת להן. עורך הדין יזמן אליו את חומרי החקירה מהתיק המשטרתי של הנהג ויעבור עליהם היטב במטרה למצוא ליקויים שניתן להשיג באמצעותם הסדר טיעון מקל.
ככל שישנם ליקויים חמורים ומהותיים יותר, כך יהיה ניתן להגיע להסכמות טובות יותר עם התביעה המשטרתית ולהמיר את האישום לכדי נהיגה בהשפעת אלכוהול. התוצאה הסופית תהיה סיום התיק מחוץ לבית המשפט, במספר חודשי פסילה בלבד.
מתי הנהיגה בשכרות תישאר על כנה?
חשוב להדגיש כי קיימים מקרים רבים בהם עבירת השכרות חמורה ובכמות גבוהה ולכן התביעה לא בהכרח תסכים להסדר טיעון. לכל הפחות, לא לשינוי הסעיף לכדי נהיגה בהשפעת אלכוהול.
עורך דין טוב שמכיר את התנהלות התביעות המשטרתיות ובפרט את האנשים הפועלים בתוכן, יוכל לצפות מבעוד מועד את ההתנהלות מולן לאור נסיבות המקרה ולבנות אסטרטגיה מושכלת שתסייע לטיעונים ותקטין ככל האפשר את הענישה הצפויה לנהג.
האם כדאי לנהל את התיק או לסיים אותו בהסדר טיעון?
מה שלעולם אמור להכתיב את ההתנהלות הוא האמת לאמיתה. אם נהג יצהיר כי לא שתה כלל וכי נעשה לו עוול, חובה להילחם בכל מחיר על חפותו. ועם זאת, צריך לזכור כי הרשעה גוררת פסילת רישיון למשך שנתיים ואף יותר ולכן בהינתן התנאים והנסיבות המתאימים, מומלץ להתפשר על עונש מופחת ולסיים את התיק בעבירת נהיגה בהשפעת אלכוהול.
במקרה של נהגים צעירים וחדשים שנמצאים באופן טבעי בתקופת מבחן של שנתיים, הענישה הסופית גם באישום של נהיגה בהשפעת אלכוהול יכלול הפניה לבדיקת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים וביצוע מבחני הרישוי מחדש, מה שעדיין תולה את רישיון הנהג והוא נותר פסול מלנהוג עד להחלטה אחרת.
ייצוג מטעם עורך דין תעבורה הוא גורם קריטי להצלחה המשפטית שלכם. אם הואשמתם בנהיגה בשכרות או זומנתם לבית המשפט, פנו אל משרדנו בהקדם.