נהיגה ללא רישיון בתוקף – הלכה למעשה
אדם שנוהג ברכבו, נוטל עליו אחריות כלפי עצמו, נוסעי הרכב שלו ויתר הנהגים והולכי הרגל שנמצאים בסביבתו. כאשר הוא מחליט לעלות לרכבו ולבצע נהיגה ללא רישיון בתוקף או ללא רישיון כלל, הוא הופך מנהג אחראי ושקול למפגע נפיץ ומסוכן, שעשוי להסב נזקים קשים וחמורים. מהו העונש על כך?
כשירות הנהיגה ואחריות הנהג
כל אדם שמעוניין לקבל רישיון נהיגה, אמור לעבור את המבחן התיאורטי שכולל את ידיעת התמרורים וחוקי התנועה, ללמוד שיעורי נהיגה מעשיים ולצלוח את המבחן המעשי (טסט). לאחר שיעבור בהצלחה את שני מבחני הרישוי, יימצא הנהג כשיר לנהיגה ויקבל את הרישיון הנכסף.
כאשר אדם נתפס בדרכים ומתברר שאין לו רישיון נהיגה כלל, הרי שמדובר באחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר. זאת משום שלא רק שמתקיים כאן סיכון מהותי לנהג עצמו ולאחרים שאפשר להחשיב כעבירת נהיגה בקלות ראש, אלא ישנו גם אלמנט של זלזול מופגן וביודעין בחוק, בעקרונות וביסודות שקבע משרד התחבורה ובהכשרה הסדירה שעובר כל נהג שמעוניין ברישיון נהיגה ישראלי.
מאחר ועבירה זו חמורה, עונשה עומד על שלילת רישיון לתקופה לא קצרה.
נהיגה ללא רישיון בתוקף עדכני
כל אדם שתוקף רישיון הנהיגה שלו פקע ולא דאג לחדש אותו, מבצע מה שהחוק מכנה "עבירה טכנית". כתוצאה מהעובדה שרישיונו הנוכחי איננו תקף, החוק אוסר על הנהג לנהוג ועליו להמתין עד לקבלת הרישיון התקף.
אם אותו אדם נהג ועבר עבירה מבלי שהמתין לקבלת חידוש רישיון נהיגה בתוקף למרות שכבר ביקש לחדש אותו, הוא צפוי לקנס של 250 ₪. ככל שמתארך הזמן שבין מועד פקיעת רישיון הנהיגה ועד נהיגה ללא רישיון בתוקף בפועל, כך העונש יהיה חמור וכבד יותר.
כאשר נתפס נהג בגין נהיגה ללא רישיון בתוקף ומועד פקיעת רישיונו עומד על שנתיים ומעלה, הוא יזומן לבית המשפט ועונשו הצפוי יהיה שלילת רישיון נהיגה בפועל לכמה חודשים.
נהיגה ללא רישיון כלל
אדם שנמצא שהוא נוהג בכלי רכב כלשהו למרות שמעולם לא הוציא רישיון, צפוי לענישה חמורה ביותר וייתכן שיבוצע כלפיו ולאלתר מעצר תעבורה. עבירה זו מאפיינת בדרך כלל נערים שקרובים לגיל הוצאת הרישיון והשאילו רכב מאדם אחר, או אנשים בכל גיל שמתנסים על דעת עצמם בנהיגה ברכב שאינם מורשים לנהוג בו, כמו כלי רכב כבד, רכב הסעות, רכב דו-גלגלי ועוד.
הענישה כאן תכלול שלילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים בפועל מינימום. בנוסף יתקיימו רכיבי ענישה נוספים כמו קנס כספי ופסילה על תנאי ולעתים גם מאסר על תנאי.
בנוסף יחול עונש על בעל הרכב עצמו, אם וכאשר יתגלה שהוא אפשר לאותו נהג לנהוג ברכבו והיה מודע לכך כי הוא מאפשר נהיגה ללא רישיון כלל.
נהיגה בזמן פסילה
כאשר אדם שקיבל פסילה כלשהי (מנהלית או בגין עבירת תעבורה אחרת, כולל נהיגה ללא רישיון בתוקף) בוחר לנהוג למרות שידוע לו על כך שהוא בפסילה, הוא מסתכן בהעמדה לדין ועונש כבד במיוחד הכולל מאסר בפועל. בית המשפט רואה בביצוע עבירה שכזו כהתנהגות המזלזלת במערכת החוק והמשפט ולכן ינקוט בעונש חמור.
נהג בלתי מורשה ברכב
כל אדם שחבר או מכר, קרוב משפחה או אפילו קולגה מהעבודה מבקש להשאיל ממנו את רכבו, מחויב לברר מהו סוג הרישיון של השואל ועל אילו רכבים הוא מורשה לנהוג. על האדם המשאיל לוודא כי השואל הוא בעל הכשרה תיאורטית ומעשית מתאימה וכי רישיון הנהיגה שלו תואם לטענותיו לגבי ההכשרה.
אם לא יעשה זאת ויתגלה כי הנהג בלתי מורשה לאותו סוג הרכב, או אם יודע כי אין לנהג סיווג מתאים אך מאפשר לו לנהוג- עלול רכבו להיות תחת איסור שימוש למשך חודש ולהיות מאופסן במגרשים המיועדים לכך.
האם עורך דין תעבורה יוכל לעזור?
אם ביצעתם נהיגה ללא רישיון בתוקף, השאלתם את רכבכם לאדם שטרם הוציא רישיון או שנהגתם בזמן פסילה, עורך דין תעבורה בהחלט יוכל לסייע לכם. בתי המשפט לתעבורה נוהגים לבחון את רמת המסוכנות של הנהגים שלפניהם ולהקל בעונש כאשר הנהג כבר פעל לחידוש רישיונו, או כאשר הופנמו השלכות העבירה וסכנותיה.
במקרים חמורים שבהם הנהיגה כללה עבירת תנועה או חלילה תאונה והנהג נלקח לטובת חקירה במשטרה, עורך הדין יוכל לעמוד לצידו וללוות אותו מהרגע הראשון, כך שיימנע ממתן תשובות שאינן מטיבות איתו. בנוסף, עורך דין תעבורה יוכל למנוע במקרים רבים ענישה כבדה מאוד הכוללת מאסר בפועל.