נסיעה ברמזור אדום, חציית קו הפרדה רצוף, נהיגה בשכרות – כל אלו הן עבירות תעבורה. מטרתן היא לאסור על התנהגות מסוימת בכביש, על מנת לשמור על בטיחות הנהגים והולכי הרגל.
לכל עבירה, עונד בצידה, הנקבע בהתאם לחומרתה: קנס כספי, נקודות תעבורה, שלילת רישיון נהיגה וכן מאסר, כשמדובר על עבירות שגרמו למותו של אדם.
עבירות תעבורה – קנס או הזמנה לדין
המחוקק יצר מגוון רחב של עבירות תעבורה בדרגות חומרה שונות. ניתן לקטלג את העבירות בחלוקות שונות, למשל, עבירות שהעונש בגינן הנו קנס כספי, עם או ללא נקודות תעבורה, לעומת עבירות שדינן הוא הזמנה לדין.
במקרה הראשון, נתונה לנהג האפשרות להחליט האם לשלם את הקנס או להגיש בקשה להישפט. לעומת זאת, במקרה השני, אין הדבר נתון לבחירתו והוא יידרש להתייצב בבית המשפט לתעבורה.
אם יורשע, בית המשפט יגזור את עונשו של הנהג על פי נסיבות המקרה: חומרת העבירה, קיומו של עבר קודם, גילו של הנהג ועוד. ככל שמדובר בעבירה חמורה, חשוף הנהג לעונשים משמעותיים ועל כן חשוב מאוד כי הוא יהיה מיוצג בהליך המשפטי, על ידי עורך דין תעבורה. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר עבירת התעבורה הובילה למותו של אדם.
אז, חשוף הנהג לכתב אישום חמור מאוד בגין גרימת מוות ברשלנות, המתה בנסיבות של אחריות מופחתת או המתה בקלות דעת. אלו עבירות תעבורה שהענישה בגינן היא מאסר של מספר שנים ולכן, הייצוג המשפטי הוא קריטי, במסגרתו ייבחן כל אמצעי לזיכוי הנהג מן העבירה או להפחתה ניכרת בענישה.
פסילה מנהלית – הלכה למעשה
ישנן עבירות תעבורה אשר ביצוען חושף את הנהג לסנקציה של פסילה מנהלית. מדובר בשלילת רישיון הנהיגה על ידי קצין משטרה וזאת בטרם הוגש כתב אישום נגד הנהג. משך הפסילה יכול להיות 30, 60 או 90 יום, בהתאם לנסיבות העניין.
לדוגמא, בגין נהיגה בשכרות, רשאית המשטרה להורות על פסילת הרישיון למשך עד 30 יום, במקרה של תאונת דרכים, התקופה המקסימאלית יכולה להיות עד 60 יום ואם גרמה התאונה למותו של אדם, תקופת הפסילה הנה עד 90 יום.
בשני המקרים הראשונים, מחויבת המשטרה לערוך לנהג שימוע בטרם תתקבל החלטה על שלילת הרישיון והדבר נתון לשיקול דעתו של קצין המשטרה. חשוב לדעת, כי באמצעות ייצוג משפטי של עורך דין לתעבורה ניתן בחלק ניכר מן המקרים להימנע מסנקציה זו.
זאת משום שלעורך הדין יש את הידע והניסיון המקצועי כך שיוכל לטעון את כל הנימוקים הרלוונטיים מדוע אין מקום לפסילת הרישיון של הנהג. נציין כי במקרה השלישי, של תאונת דרכים קטלנית, מחויבת המשטרה לפסול את רישיונו של הנהג ועל כן לא יתקיים הליך שימוע.
התיישנות עבירות תנועה
לכל עבירת תעבורה יש מועד התיישנות, אשר לאחריו, לא יוכלו הרשויות לנקוט בהליך משפטי נגד הנהג. כלומר, גם אם ניתן להוכיח כי ביצע הנהג את העבירה, לא ניתן יהיה לנקוט נגדו באף סנקציה.
אם יעשו כן רשויות החוק, תעמוד לנהג טענת ההתיישנות ואז, יתבטל הדוח שקיבל או כתב האישום שהוגש כנגדו. הרציונל המרכזי בתקופת התיישנות של עבירות תעבורה, הוא מתן אפשרות הוגנת לנהג להתגונן מפני העבירה, בזמן שזכרונו לגבי הדברים הוא טרי ובעת שניתן בקלות יחסית לאסוף ראיות, לאתר עדים שנכחו באירוע וכיו"ב.
לו המערכת המשפטית תעמיד לדין אדם שנים לאחר שביצע את העבירה, היא תגרום לו נזק ראייתי ותפגע בעקרון הצדק. נוסיף עוד, כי תקופת התיישנות משמרת את מטרת ההרתעה. למה אנו מתכוונים? מטרתו של חוק היא להרתיע את הציבור מפני ביצוע עבירה.
על מנת להגשים מטרה זו, יש לנקוט בסנקציה נגד הנאשם בזמן אמת. ככל שהדבר נעשה תקופה ארוכה לאחר המעשה, רציונל ההרתעה מתפספס ומאבד ממשמעותו.
נקלעת לבעייה תעבורתית? נתפסת נוהג בשכרות? היית מעורב בתאונת פגע וברח? השאר פרטים או התקשר עוד עכשיו לעורך דין תעבורה ניר שלום לקבלת ייעוץ משפטי אל תתמהמה!
טלפון: 077-9976882
מייל: Nirshalomlaw@gmail.com