עונש על מהירות מופרזת – הלכה למעשה
מהירות מופרזת מתרחשת כאשר הנהג עולה על מגבלת המהירות המותרת בקטע הכביש שבו הוא נוהג. מהן דרגות המהירות הקיימות? כיצד להימנע מהטלת עונש על מהירות מופרזת? וכיצד עורך דין לתעבורה יוכל לעזור? הכל כאן:
העונשים האפשריים בגין נהיגה במהירות מופרזת
עבירות מהירות מופרזת נפרדות זו מזו בהתאם לדרגות המהירות ותנאי השטח בו בוצעה הנהיגה, הנחלקים לשטח עירוני ובין עירוני.
אכיפת מהירות מופרזת בכבישים עירוניים:
0-20 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או קנס כספי בגובה 250 ₪.
21-30 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או קנס כספי בגובה 750 ₪ + 8 נקודות.
31-40 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או קנס כספי בגובה 1,500 ₪ + 10 נקודות.
41 קמ"ש מעל המותר ומעלה: זימון לבית משפט + 10 נקודות.
עונש על מהירות מופרזת בכבישים בין עירוניים:
0-25 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או תשלום 250 ₪.
26-40 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או קנס כספי + 8 נקודות.
50-41 קמ"ש מעל המותר: דו"ח ברירת משפט או קנס כספי בגובה 1,500 ₪ + 10 נקודות.
51 קמ"ש מעל המותר ומעלה: זימון לבית משפט + 10 נקודות.
בנוסף לענישה זו, במהירויות של זימונים לבית המשפט- לקצין משטרה הסמכות המלאה לבצע התליית רישיון מנהלית למשך 30 ימים, אם נעצר נהג שעבר עבירת נהיגה במהירות מופרזת. מטרתה של הפסילה המנהלית היא ליצור הרחקה מיידית של נהגים מסוכנים מהכביש כדי "לצנן" אותם אך לרוב נספרת או מקוזזת בעת הטלת העונש בבית המשפט..
הגשת בקשה להישפט והשמעת טיעונים אישיים
במידה וקיבלתם דו"ח "ברירת משפט" ואתם מאמינים שיש לכם בסיס נגדי לטענות נהיגה במהירות מופרזת שנטענו כנגדכם, פתוחה הדלת כמובן להגיש בקשה להישפט ובכך תאפשרו לשופט לפעול בהתאם לשיקול דעתו.
השופט מצדו עשוי להקל בעונש ובמקרים חריגים גם לזכות, אך צריך לזכור שהוא גם עשוי להטיל עונש על מהירות מופרזת וגבוה מהקבוע בחוק בצד אותה עבירה וזאת בהתאם לדרגת המהירות ומתחם הענישה המתאים לה.
לכן חשוב לפעול רק מול עורך דין תעבורה בעל בקיאות, ניסיון ומיומנות רבים מאוד בעבירות מהירות. עורך הדין יוכל לבדוק את השתלשלות ביצוע העבירה לכאורה, לעמוד על ליקויים בהתנהגות השוטר או בתפעול שלו את מכמונת המהירות ולייצר בסיס רלוונטי לטענותיו המשפטיות של הנהג.
כמו כן, נהג המיוצג ע"י עורך דין תעבורה יוכל להעמיד לזכותו נסיבות מקלות שימנעו ממנו לקבל עונש על מהירות מופרזת כמו למשל: צורך מהותי ברכב לצורך פרנסה או הסעת אדם חולה, סיעודי או נתמך המתגורר עמו, עבר תעבורתי נקי, מצב כלכלי ירוד שעשוי להביא לקנס זעום בלבד לתשלום ועוד.
האם כדאי לשלם את הדו"ח לפני שפונים לעו"ד?
נכון שישנם מקרים רבים בהם מומלץ לאזרחים לשלם את חובם ורק לאחר מכן לטפל בחפותם או בהחזר, אך דוחות תנועה הם בהחלט לא המקרה. נהגים שמקבלים דו"ח מהירות מופרזת הכולל נקודות ובוחרים לשלם אותו למעשה מודים באשמתם ולכן צוברים מיידית את הנקודות. בנוסף, נחסמת בפניהם הדרך להישפט על העבירה ולהוכיח את חפותם.
לכן אם יש לכם נסיבות מקלות, ספק בנוגע לנסיעתכם במהירות האמורה או נקודות רישוי רבות שעשויות להפעיל נגדכם סנקציות נוספות מטעם משרד התחבורה, מומלץ שלא לשלם את הדו"ח ולפנות לעורך דין מומחה ומיומן. בפגישת ייעוץ קצרה תוכלו לשקול כיצד לפעול לאור נסיבות העבירה והנסיבות המקלות ולקבל החלטות מתאימות.
מהירות מופרזת לנהג חדש או צעיר
עד כה דנו במתחמי הענישה והאפשרויות שעומדות לזכותם של נהגים בוגרים ובעלי וותק נהיגה של שנתיים ויותר. אבל מה דינם של נהגים צעירים ונהגים חדשים? מהו אותו עונש על מהירות מופרזת שהם נחשדים שנסעו בה?
ובכן, גם כאן מדובר בהגשת דו"ח ברירת משפט או זימון לדיון בתוספת הנקודות, הקנס וכמובן שלילת רישיון נהיגה מנהלית ל-30 ימים בהתאם להחלטת קצין משטרה. נהגים שיועמדו לדין או שיבקשו להישפט, עשויים גם הם לקבל שלילת רישיון נהיגה בהתאם להחלטת השופט.
אבל בנוסף לכל אלו, נהג חדש שביצע עבירת מהירות חריגה (כלומר 31 קמ"ש ומעלה בכביש עירוני או 41 קמ"ש ומעלה בכביש בין עירוני) צפוי לקבל עונש על מהירות מופרזת הכולל פסילת רישיון ל-3 חודשים ואחריהם ביצוע מחדש של תיאוריה וטסט. לכשיעבור בהצלחה את מבחני הרישוי, יוגדר כנהג חדש למשך שנתיים נוספות.
ומה לגבי נהג צעיר? כאשר מדובר בעבירת מהירות מופרזת לנהג שגילו מתחת ל-24 אך הוא איננו נהג חדש, עונשו יהיה מקביל לזה של כל נהג רגיל: ברירת משפט או הזמנה לדין, קנס ונקודות רישוי.
בשני המקרים, ייצוג מטעם עורך דין תעבורה יוכל להביא לביטול השלילה ולעתים גם לענישה מקלה ביותר.