שיעור תאונות הדרכים כתוצאה מנהיגה בשכרות עומד על פי הערכות שונות על 5% מכלל תאונות הדרכים בישראל. לא בכדי נחשבת העבירה לחמורה מאוד, כאשר עונש על נהיגה בשכרות עשוי, תחת הנסיבות המתאימות, להיות כבד וחמור ביותר. אז מהו העונש הקבוע בחוק? האם ניתן לקבל פחות בגזר הדין ומדוע לא כדאי לסרב לבדיקה? כאן תמצאו את כל המידע בנושא:
מהו העונש על נהיגה בשכרות?
עבירת נהיגה בשכרות מוכרת במערכת החוק והמשפט כעבירה חמורה ואף קשה, בייחוד אם כתוצאה ממנה נגרמו חבלות לאדם אחר ואף חלילה מוות. במקרים אלו, הנהג עשוי להיות מואשם בגרימת תאונת דרכים או בהריגה.
במטרה לעצור את תופעת השתייה והנהיגה נהוג להטיל עונש על נהיגה בשכרות המורכב מפסילת רישיון הנהיה למשך שנתיים, לצד רכיבי ענישה נוספים כמו קנס כספי ומאסר מותנה. אם מדובר בהרשעה שניה מאותו הסוג בטווח של שנה, עונש הפסילה יעמוד על ארבע שנים בפועל.
כאשר מדובר בנהג צעיר או חדש ששתה ונהג, הוא יתבקש לעבור בדיקה והערכה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים לפני שיקבל מחדש את רישיונו. יתר הנהגים יתבקשו לעבור את בדיקת המכון הרפואי רק אם רישיונם נפסל ברציפות למשך למעלה משנה.
בנוסף לכל אלו, מתקיימת גם פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה והחרמת הרכב מטעם קצין משטרה למשך 30 ימים מיד לאחר ביצוע העבירה. מטרתה של הפסילה המנהלית היא להרחיק מהכביש באופן מיידי נהגים "מסוכנים" ולכן פסילה זו תוטל ברובם המוחלט של אירועי נהיגה בשכרות וללא קשר לכמות האלכוהול שנמדדה לנהג.
האם היקף העונש נגזר מכמות האלכוהול?
באופן כללי, כל עונש על נהיגה בשכרות נועד להרתיע ולכן בהיעדר נסיבות מיוחדות ובעיקר ללא ייצוג של עורך דין תעבורה מיומן, העונש שיוטל יהיה נוקשה גם אם הכמות יחסית נמוכה.
ועם זאת, ישנה קורלציה בין כמות האלכוהול שנמדדה בעת הבדיקה לבין מידת העונש, כך שישנה נטייה להתחשב בכמות שנמדדה בהשוואה לזו המותרת בחוק. במילים אחרות – דינו של נהג שריכוז האלכוהול בגופו עומד על 350 מיקרוגרם, איננו זהה לדין נהג שריכוז האלכוהול בגופו עומד על 850 מיקרוגרם (פי 4 מהמותר) ועונשו של הנהג השני יהיה מטבע הדברים כבד יותר. ועם זאת, זהו תפקידו של עורך הדין לשאוף לעונש מקל, ביחוד כאשר הכמות נמוכה מאוד.
האם ניתן לקבל עונש מקל?
כאשר מתגלים כשלים מסוימים בתיק התביעה, עורך דין נהיגה בשכרות ישאף להסדר טיעון מול התביעה במטרה לסיים את התיק בפשרה מהירה ובענישה מקלה. בהסדרי הטיעון שמבוססים על מחדלים שבוצעו בחקירת הנהג ומדידת כמות האלכוהול בגופו, נהוג להמיר את סעיף הנהיגה בשכרות לסעיף קל יותר, שעניינו נהיגה תחת השפעת אלכוהול. עבירה זו דומה על פניו, אך העונש בה עומד על 3 חודשי פסילה בלבד. מדובר בענישה קצרה בהרבה מאשר עונש על נהיגה בשכרות על רכיביו השונים.
הסדר טיעון, חזרה מאישום וזיכוי
כאשר עורך דין תעבורה המייצג את הנהג ומתמצא מאוד בתחום השכרות, שואף לרדת לעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, עליו להצביע על מחדלים וכשלים שמעלים ספק בנוגע למהימנות השוטרים בשטח, מהימנות מכשיר הינשוף או אשמתו של הנהג. במקרים אלו, התביעה תוכל להסכים להסדר טיעון, כאשר במקרים נדירים היא אף תחזור בה מכתב האישום. במקרים שבהם התביעה תסרב לעסקה והתיק יתנהל, כל עוד קיימים כשלים רבים וחמורים, בית המשפט אף עשוי לזכות את הנהג מאשמה.
האם כדאי להסכים לעסקת טיעון או לנהל את התיק ולקוות לזיכוי?
מדובר בסיכויים לעומת סיכונים, משום שהסיכוי לזיכוי קטן בהרבה מאשר הסיכון להרשעה. הסטטיסטיקה בהטלת עונש על נהיגה בשכרות גבוהה פי כמה וכמה מאשר הזיכויים בתיקים אלו ולכן כאשר מוותרים על עסקת הטיעון ובוחרים "ללכת על הכל", מסתכנים בשנתיים של שלילת רישיון נהיגה בפועל. כך או כך, הגורם היחידי שיוכל לייעץ לכם כראוי בנושא ולאפשר לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר לאור נסיבות המקרה הוא עורך דין נהיגה בשכרות.
נתבקשתי לבצע בדיקה: האם כדאי לסרב?
אם נעצרתם בבדיקת אלכוהול יזומה מטעם המשטרה ונתבקשתם להיבדק, מומלץ לשתף פעולה. אמנם אתם רשאים לסרב לבדיקה, אך החוק מסיק שכל סירוב לבדיקת שכרות או הכשלה מכוונת של הבדיקה בתירוצים שונים פירושם שהנהג ששתה ולכן הוא נחשב כשיכור. אחרת, לא הייתה לו כל סיבה לסרב מלכתחילה.
האם יהיה אפשר לנהוג בזמן הפסילה ברכב המשמש לפרנסתי?
בכפוף למתן עונש על נהיגה בשכרות בבית המשפט, יהיה אפשר לבקש לסייג את הפסילה כך שהנהג הנאשם יוכל לנהוג ברכב לצרכי פרנסה כמו טרקטור, מלגזה, אופנוע וכד'. הדבר מתאפשר בחלק מהמקרים וכל עוד זהו רכב שונה מסוג הרכב שבו התבצעה עבירת השכרות.