ערעור על דוח תנועה

ערעור על דוח תנועה? זה אפשרי!

מדינת ישראל מנסה לצמצם במידה משמעותית את מספר עבירות התנועה ותאונות הדרכים הקטלניות בכבישי הארץ. עיקר המאמץ מוקדש לאכיפה מוגברת והגדלת הסנקציות על נהגים שנתפסו מבצעים עבירות תעבורה חמורות. המשמעות היא קנסות כבדים וצבירת נקודות שיכולה בסופו של דבר להביא לחובת השתתפות בקורס נהיגה מונעת, מעבר טסט מחדש ואף שלילת רישיון בפועל.

כמובן שהאכיפה המוגברת גורמת לכך שפה ושם גם ישנן טעויות למיניהן בהחלטות השוטרים, מה שגורם לרבים לזעום בשל קבלת דוחות שלא מגיעים להם. ובכן, דעו לכם כי ערעור על דוח תנועה הוא דבר אפשרי בהחלט, ובשורות הקרובות תקבלו את כל המידע על כך.

מי זכאי להגיש ערעור על דוח תנועה ותוך כמה זמן?

ישנם 2 סוגי דוחות שניתן לקבל מהמשטרה בגין עבירות תנועה: דוח שטומן בחובו קנס ודוח שמלווה בהזמנה לבית המשפט. ניתן לפתוח בהליך ערעור עבור כל אחד מסוגי הדוחות, וזאת במסגרת לוחות זמנים ברורים שהוגדרו לכך על פי החוק. אפשרויות הערעור הן כדלקמן:

  • ביטול תשלום הקנס – בקשה שמוגשת למשטרה בצירוף הוכחות נדרשות. המשטרה יכולה מצידה לדחות את הבקשה או לאשרה, מה שמביא לביטול הדוח לחלוטין. את הבקשה יש להגיש עד 30 יום ממועד קבלת הדוח.
  • המרת הדוח באזהרה בלבד – שילוב של דוח על עבירת תנועה קלה שניתן לנהג בעל עבר תעבורתי נקי, יכול למנוע את חובת תשלום הדוח וקבלת נקודות. את בקשת המרת הדוח באזהרה בלבד יש להגיש תוך 30 יום ממועד קבלת הדוח.
  • העברת הדוח לנהג אחר – לכל אחד יש 90 יום להגיש בקשה להעברת הדוח (דרישת התשלום והנקודות) לאדם אחר שמצהיר כי הוא זה שנהג ברכב ולא הבעלים עצמו (למשל, בעבירות תנועה שנתפסות במצלמות מהירות אוטומטיות).
  • בקשה להישפט – במידה ומעוניינים להגיש ערעור על דוח תנועה מול ערכאה שיפוטית, יש להגיש בקשה מתאימה תוך 90 ימים מיום קבלת הדוח. במידה והוגשה בקשת ביטול דוח למשטרה והיא נדחתה, ניתן לפנות לבקשה להישפט תוך 30 יום ממועד הסירוב.

מהן דרגות הענישה?

כל עוד מנסים להגיש ערעור על דוח תנועה אל מול המשטרה, הקנס ומספר הנקודות המיוחסות יישארו כפי המקור, במידה והערעור ידחה. אלא שכאשר מחליטים להגיש ערעור על דוח משטרה אל מול שופט, הרי שנכנסים לתחום הרבה יותר גמיש, בו החלטת השופט מסוגלת לשנות את גובה הקנס ומספר הנקודות (החמרה, הקלה או ביטול מלא של הדוח). דרגות הענישה מתייחסות לסוג הדוח שניתן.

אם מדובר בדוח מסוג "קנס", השופט מתייחס אך ורק לעבירה עצמה, גובה הקנס ומספר הנקודות. במידה ומדובר בדוח בגין עבירות חמורות יותר שטומן בחובו גם הזמנה למשפט, אז דרגת הענישה כוללת אמצעים נוספים כגון שלילת רישיון נהיגה, עבודות שירות, מאסר בפועל ועוד. החלטת השופט ניתנת על פי חומרת העבירה ותוצאותיה כאשר דרגות הענישה כוללות:

  • במקרה של עבירות קלות – קנסות ונקודות.
  • במקרה של עבירות עוון (ישנם פצועים בתאונה) – מאסר בפועל של 3 חודשים ועד 3 שנים.
  • במקרה של עבירות פשע (תאונה עם הרוגים, הפקרה וכו') – עבירות אלו נחשבות לחמורות ביותר עם ענישה של 3 שנות מאסר בפועל ומעלה. ערעור על דוח תנועה שקשור בעבירות שכאלה הינו בעל המשמעות הגדולה ביותר.

חשוב גם להיות מודעים להגדרות החוק לגבי התיישנות עבירות תעבורה, מושג שמתייחס לתקופה שבה לא ניתן להעמיד לדין אדם או לדרוש ממנו תשלום לדוח לאחר שעבר פרק הזמן המצוין בחוק. עבור עבירות קלות – שנה אחת, עבור עבירות עוון – 5 שנים ועבור עבירות פשע – 10 שנים.

כיצד מתחילים בהליך הגשת הערעור?

חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין תעבורה באשר לכדאיות הכניסה לערעור ואל מול איזו ערכאה הכי כדאי לפעול. עורך דין מיומן בתחום יעזור לכם למלא את כל הטפסים הנדרשים לערעור (מול המשטרה או בקשה להישפט) ויוודא כי כל חומר הראיות, תיאור הנסיבות וההיסטוריה התעבורתית שלכם מוצגים בצורה מסודרת ועל פי ההוראות.

באופן זה ניתן להגיע למצב בו הדוח שהתקבל מבוטל לחלוטין במקרה הטוב ובמקרה הפחות טוב, מומר בעונשים מופחתים ופחות חמורים. בנוסף, כדאי מאוד לדעת כי עצם ההחלטה של שופט אף היא אינה סופית, גמורה וחתומה.

ערעור על משפט תעבורה יכול להמשיך גם אל מול ערכאות גבוהות יותר (המחוזי, העליון) כאשר הכדאיות לערעור היא עניין שצריך להחליט לגביו בכובד ראש יחד עם עורך הדין שבחרתם. מדוע? מפני שיש לקחת בחשבון כי ככל שמגישים ערעור על דוח תנועה לערכאה גבוהה יותר, כך ההשלכות של הדוח יהיו משמעותיות, לכאן או לכאן, להקלה וביטול או לענישה חמורה.

ערעור על דוח תנועה
ניווטט מהיר בעמוד
טופס צור קשר
מאמרים קשורים
דילוג לתוכן