פסילה מנהלית

נהוג לחשוב כי שלילת רישיון נהיגה היא סנקציה אשר עומדת על הפרק רק בעת הרשעה בעבירת תעבורה. אולם למעשה, ישנו הליך נוסף, בשם פסילה מנהלית, המאפשר לשלול את רישיונו של הנהג, עוד בטרם הוגש נגדו כתב אישום.

מהי פסילה מנהלית?

החוק בישראל נתן בידיהם של קציני משטרה (בדרגת מפקח ומעלה) את הסמכות לבצע פסילה מנהלית. כלומר, באפשרותם לשלול מנהג את רישיונו וזאת על אף שטרם הורשע בכל עבירה ואף טרם הוגש כתב אישום נגדו. משכה של הפסילה המנהלית הוא 30, 60 או 90 יום על פי נסיבות המקרה ועל מנת לנסות ולמנוע את שלילת הרישיון, על הנהג להיות מיוצג על ידי עורך דין תעבורה:

  • פסילה מנהלית בת 30 יום: בוצעה עבירת תעבורה חמורה כגון נהיגה בשכרות או עקיפת רכב תוך חציית קו הפרדה לבן, רשאית המשטרה להורות על שלילת הרישיון של הנהג למשך 30 יום.
  • שלילת רישיון עד 60 יום: במקרה של תאונת דרכים, רשאי קצין המשטרה לשלול את רישיונו של הנהג לתקופה מקסימאלית של 60 יום.
  • פסילה עד 90 יום: הדרגה החמורה ביותר של פסילה מנהלית היא שלילה של עד 90 יום וזאת במקרה של תאונת דרכים קטלנית, אשר הביאה למותו של אדם.

הליך השימוע לפני פסילה מנהלית

בשני המקרים הראשונים של פסילה מנהלית שתוארו לעיל, מחויב קצין המשטרה, בעריכת שימוע טרם שלילת הרישיון. פירושו של דבר הוא כי הפסילה איננה אוטומטית, אלא ניתנת לנהג הזדמנות להשמיע טענותיו לעניין זה. הנהג יכול להופיע בשימוע לבדו, אולם מטבע הדברים, ככל שיהיה מיוצג על ידי עורך דין תעבורה בהליך השימוע, הרי שהסיכוי למניעת פסילה מנהלית גדל. עורך הדין יבחן את נסיבות המקרה לעומקן ועל פיהן, יכין את הטיעונים המתאימים.

בחלק ניכר מן המקרים מצליח עורך דין תעבורה למנוע את הפסילה המנהלית, אולם אף אם קצין המשטרה החליט בכל זאת להורות על שלילת הרישיון, זהו אינו סוף פסוק, עורך הדין יוכל להגיש לבית המשפט בקשה לביטול ההחלטה ולהשיב לנהג את רישיונו. כמו כן, אם יקבל הנהג זימון לבצע בדיקת כשירות נהיגה, עורך הדין ילווה אותו גם בהליך זה.

מה השיקולים שמנחים קצין משטרה בשימוע?

חשוב מאוד לדעת שאין שיקולים ברורים בשימוע של אדם המזומן אל קצין משטרה ולא פעם כל קצין יבחר מה לעשות בשימוע בהתאם למה שהוא חושב שנכון לעשות. החלטות הקצין לא נבדקות ואף אחד לרוב לא יבדוק את החלטת הקצין במידה והוא יחליט שלא לקחת את רישיון הנהיגה. אולם, אם הקצין החליט לשלול את רישיון הנהיגה של הנהג, הנהג יכול לפנות לבית המשפט על מנת שיחזירו לו את הרישיון.

במעמד המשפט בית המשפט יבחן האם החלטתו של קצין המשטרה אודות שלילת רישיונו של הנהג הייתה מוצדקת. במידה ובית המשפט מחליט שמדובר בהחלט לא מוצדקת מכל סיבה שהיא, בית המשפט יחליט להחזיר את הרישיון אשר שללו לאדם.

באופן עקרוני, כאשר אדם מגיע לשימוע אצל קצין משטרה, מה שינחה את קצין המשטרה במהלך השימוע הם שיקולים שונים כגון: העבר התעבורתי של הנהג, חומרת העבירה אשר עבר, חומרת הראיות ותוקף הראיות אשר בגינן הנהג מואשם ועוד. כדאי לדעת שלא פעם קצין משטרה יכול להחליט לשלול את רישיונו של הנהג גם כאשר הראיות לא באמת מצדיקות את העניין ולא באמת ברורות ועל כן, אין ספק שכדאי להגיע למעמד השימוע עם עורך דין לתעבורה מקצועי ומנוסה אשר ידע כיצד לייצג את הנהג בצורה הטובה ביותר.

ביטול פסילה מנהלית

עורך דין תעבורה מגיש לא רק בקשה אחת לביטול פסילה מנהלית, במסגרתן, מנמק הוא מדוע יש לבטל את החלטת קצין המשטרה בעניינו של הנהג. לעיתים, הבסיס לבקשה הוא מחדלו של קצין המשטרה לערוך שימוע, או כי ערך שימוע למראית עין בלבד. בפגם זה לבדו יש להביא לעיתים קרובות לביטול החלטת הפסילה.

במקרים אחרים, עורך דין תעבורה מציג ספקות באשר לאשמת הנהג בעבירה המיוחסת לו  ובמצב זה, הרי שאין הצדקה לשלול את רישיונו. רמת המסוכנות של הנהג, גם היא פרמטר חשוב שעורך הדין מתייחס אליו במסגרת הכנת הבקשה. ככל שמדובר בנהג ללא עבר תעבורתי קודם ונסיבות עבירה שאינן חמורות, כך גדל הסיכוי לשכנע את בית המשפט כי אין מדובר בנהג מסוכן ולכן יש לבטל את החלטת המשטרה ולהשיב לנהג את רישיונו.

בדיקת כשירות נהיגה

חשוב לדעת כי פסילה מנהלית יכולה במקרים מסוימים להביא לכך כי הנהג יידרש לעבור בדיקת כשירות נהיגה. פירוש הדבר הוא כי על הנהג יהיה לעבור סדרה של בדיקות רפואיות, אשר בסיומן יוחלט האם הוא רשאי להמשיך לנהוג או שמא אינו כשיר לנהיגה ורישיון הנהיגה שלו יישלל על ידי משרד הרישוי לפרק זמן מסוים. הליך זה של בדיקת כשירות נהיגה מתבצע על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ובשל השלכותיו, כדאי לפנות אל עורך דין תעבורה אשר ייצג את הנהג מול המרב"ד ויסייע לו להוכיח כי הוא כשיר לנהיגה ואין כל הצדקה לשלילת רישיונו.

נקלעת לבעייה תעבורתית? צריך עורך דין תעבורה לצידך בכל בעיית נהיגה בפסילה? השאר פרטים או התקשר עוד עכשיו לעורך דין תעבורה ניר שלום לקבלת ייעוץ משפטי אל תתמהמה!

טלפון: 077-9976882

מייל: Nirshalomlaw@gmail.com

פסילה מנהלית
ניווטט מהיר בעמוד
טופס צור קשר
מאמרים קשורים
דילוג לתוכן